Βίντεο φρίκης με αυτοκίνητο να παρασύρει συγκεντρωμένο πλήθος, σε πόλη της κεντρικής Βραζιλίας


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Βραζιλία, ,με τους υποστηρικές του Μπολσονάρο να αποκλείουν δρόμους και να στήνουν οδοφράγματα μετά την ήττα του ακροδεξιού προέδρου.
Ένταση επικρατεί στη Βραζιλία μετά την ήττα του Ζαΐχ Μπολσονάρου και την θριαμβευτική επιστροφή Λούλα στην εξουσία.
Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στη Βραζιλία, παρά το ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου αποδέχτηκε την ήττα του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να άρουν τους αποκλεισμούς δρόμων.
«Σας απευθύνω έκκληση: Ανοίξτε τους δρόμους. Αυτό μου φαίνεται ότι αποτελεί μέρος νόμιμων διαδηλώσεων», τόνισε χθες ο Μπολσονάρου σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμενος στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί σε δρόμους σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες της Βραζιλίας, αν και μειώνονται σε αριθμό.
«Άλλες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη Βραζιλία, σε άλλα σημεία, αποτελούν μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού, είναι καλοδεχούμενες», πρόσθεσε ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος.

Αυτοκίνητο έπεσε στο πλήθος στη Μιρασόλ
Κατά τη χθεσινή ημέρα κινητοποιήσεων σημειώθηκε ένα βίαιο περιστατικό καθώς σε οδόφραγμα κοντά στη Μιρασόλ, πολιτεία του Σάο Πάουλο, οδηγός αυτοκινήτου έπεσε πάνω σε διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, όπως μετέδωσε το CNN.

Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του στρατού και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985), ηττήθηκε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή από τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Την Τρίτη έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε ότι «σέβεται» το Σύνταγμα, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας.

Ωστόσο έστειλε ένα μήνυμα το οποίο θεωρήθηκε ως ενθάρρυνση προς τους υποστηρικτές του: «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα είναι πάντα καλοδεχούμενες, αλλά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους της αριστεράς (…) που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία».

Σύμφωνα με τον Μπολσονάρου, οι διαδηλώσεις είναι «καρπός της αγανάκτησης και μιας αίσθησης αδικίας για τον τρόπο που διεξήχθη η εκλογική διαδικασία». Τη φράση αυτή επανέλαβε χθες Τετάρτη ο γιος του, ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, σε ανάρτησή του στο Instagram.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη