Η Αρχιεπισκοπή απομάκρυνε τον "θαυματουργό παπά" και την παρέα του από τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού


Η Αρχιεπισκοπή απομάκρυνε τον παπά Δημήτρη

Διορία έδωσε η Αρχιεπισκοπή στον παπά Δημήτρη Λουπασάκη να εγκαταλείψει τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού και να επιστρέψει στην ενορία του, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στου Ζωγράφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παπά Δημήτρης έχει ήδη στα χέρια του το σχετικό έγγραφο, με το οποίο ενημερώνεται ότι η απόσπασή του έληξε και πρέπει να επιστρέψει στην ενορία του. Πηγές από το περιβάλλον του λένε ότι προτίθεται να σεβαστεί την απόφαση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στην Αρχιεπισκοπή για το πώς θα αντιδράσουν οι πιστοί στην απομάκρυνση του παπά Δημήτρη από τον Λυκαβηττό, όπου οι πιστοί σχημάτιζαν ουρές για τα κηρύγματά του.
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του παπά Δημήτρη, ο ίδιος είναι ιδιαίτερα στενοχωρημένος από την εξέλιξη αυτή, καθώς του έχει απαγορευτεί να κάνει λειτουργίες, κηρύγματα και άλλες εκδηλώσεις στον ναό των Αγίων Ισιδώρων, τον οποίο αποκαλούσε «σπίτι του».

Εκτός του ναού των Αγίων Ισιδώρων θα βρεθούν και οι δόκιμοι μοναχοί, συνεργάτες του πατέρα Δημήτριου Λουπασάκη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθημερινές λειτουργίες έχουν σταματήσει εδώ και λίγο καιρό. Αντ' αυτού, γίνονται λειτουργίες μόνο κάθε Κυριακή, με ιερά που καθορίζεται την εκάστοτε φορά από τη Μονή Πετράκη. Μέχρι πρότινος, οι λειτουργίες στην εκκλησία του Λυκαβηττού ήταν καθημερινές, από τις 6:30 το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι πιστοί είχαν ανησυχήσει για την παρατεινόμενη απουσία του παπά Δημήτρη από τον Λυκαβηττό και εξέφραζαν ανησυχία για την τύχη του, έχοντας ουσιαστικά αντιληφθεί την απομάκρυνσή του από τους Αγίους Ισιδώρους, στους οποίους επέστρεψε στις 6 Νοεμβρίου, έπειτα από την ολιγοήμερη απουσία του στην Κρήτη.

Το ζήτημα του Λυκαβηττού όμως δεν είναι καινούργιο και απασχολεί την Ιερά Σύνοδο εδώ και χρόνια. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε δώσει προ ετών εντολή να ερευνηθούν οι καταγγελίες, ενώ ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος είχε εκφράσει ξεκάθαρη θέση για τη (μη) γνησιότητα του Τιμίου Σταυρού.

Μάλιστα, είχε ξεκινήσει και ανάκριση το 2014, η οποία κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2017. Η ανάκριση, με δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, έγινε κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου και ανατέθηκε στον τότε γραμματέα του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, νυν μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, σε συνέχεια μάλιστα σοβαρότατων καταγγελιών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Το τελικό πόρισμα αυτής της ανάκρισης εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη δράση του ιερέα Δημήτριου Λουπασάκη στους Αγίους Ισιδώρους Αθηνών είδε το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, μιλά για «αγυρτεία», «απιστία», «απείθεια», «υπέρβασις καθήκοντος», «προσβολή του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου», «ανυπακοή», «σφετερισμός», «εμπρόθετος αλλοίωσις» κ.ά.

Βάσει του εν λόγω εγγράφου, συνάγεται ότι ο παπα-Δημήτρης είναι κατά κάποιο τρόπο υπόδικος. Υπό την έννοια ότι η δίκη του δεν έγινε ποτέ και η παραπομπή του στο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο παραμένει εκκρεμής. Τυπικά, η αρχική δίωξη εις βάρος του ασκήθηκε το 2014 - με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου, ως του επικεφαλής της εκκλησιαστικής δικαιοδοτικής αρχής.

Η ανάκριση για τα πεπραγμένα του παπα-Δημήτρη Λουπασάκη διεξήχθη επί τριετία, εξ ου και η ανακριτική πρόταση φέρει ημερομηνία 25 Αυγούστου 2017. Στη συνέχεια έως το τέλος του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεκλήθη το Επισκοπικό Δικαστήριο, αλλά, εξαιτίας ασθενείας του προεδρεύοντος η εκδίκαση της υπόθεσης ανεβλήθη επ’ αόριστον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη