Ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, με πρωταγωνιστή ομοφυλόφιλο


Από την Ούρσουλα στη «Μικρή Γοργόνα», μέχρι την Έλσα στο «Frozen» και τον Λούκα στο «Soul», εδώ και χρόνια η Disney έχει κάνει τα ελάχιστα στην εκπροσώπηση της LGBTQ κοινότητας. Μας έδωσαν κακούς με ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, δευτερεύοντες χαρακτήρες που έχουν απλές ατάκες που δηλώνουν τον προσανατολισμό τους ή βασικούς χαρακτήρες που φαίνονται υποκειμενικά ομοφυλόφιλοι αλλά δεν τολμούν να το δηλώσουν.

Το στούντιο κυκλοφόρησε τον «Παράξενο Κόσμο», μια ταινία στην οποία ο κεντρικός χαρακτήρας είναι αναμφισβήτητα γκέι. Και αυτή τη φορά, φαίνεται σαν μια αξιόλογη εκπροσώπηση της LGBTQ κοινότητας.

Ο Ίθαν Κλέιντ του «Παράξενου Κόσμου» είναι ο πρώτος γκέι έφηβος ήρωας της Disney
Σε σκηνοθεσία των Ντον Χολ και Κούι Νγκουγιέν, ο «Παράξενος Κόσμος» περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες τριών γενεών εξερευνητών σε ένα ταξίδι στο κέντρο της γης με στόχο την ανεύρεση της αιτίας που ο φυτικός οργανισμός, ο οποίος προέρχεται από εκεί και αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για τον κόσμο, αρχίζει να καταστρέφεται.

Ο Γιέγκερ Κλέιντ (με τη φωνή του Ντένις Κουέιντ) είναι ένας εύσωμος αρρενωπός άντρας που λατρεύει να εξερευνά, να πολεμά τέρατα και να μπλέκει συνεχώς σε περιπέτειες. Ο γιος του, ο Σέρτσερ Κλέιντ(με τη φωνή του Τζέικ Τζίλενχαλ), είναι ένας αγρότης και ένας διανοούμενος που είναι υπερήφανος για το πόσο τρυφερός είναι προς τον έφηβο γιο του. Αυτός είναι ο Ίθαν Κλέιντ(με τη φωνή του Γιάνγκ Γουάιτ), ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του μπαμπά του με το ότι δεν θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Θέλει να χαράξει το δικό του δρόμο. Ο Ίθαν δεν ασχολείται με τη γεωργία και όπως ο παππούς του, είναι γοητευμένος από τα θαύματα που μπορεί να προσφέρει η εξερεύνηση.

Μέσα από αυτές τις τρεις γενιές, ο «Παράξενος Κόσμος» αντικατοπτρίζει το τρέχον ζήτημα που διαδραματίζεται σε όλο τον κόσμο, όπου οι προηγούμενες και οι νεότερες γενιές συγκρούονται ιδεολογικά για τα πάντα, από τον τρόπο ομιλίας, μέχρι την κλιματική αλλαγή. Έτσι, όταν στην ταινία αποκαλύφθηκε ότι ο Ίθαν είναι ομοφυλόφιλος, οι περισσότεροι περίμεναν την αναπόφευκτη σύγκρουση των γενεών για την διαφορετικότητα. Το σενάριο του Νγκουγιέν αποφεύγει αυτό το τροπάριο και, μαζί του, την ομοφοβία εντελώς με την αντίδραση του τοξικά αρρενωπού παππού Γιέγκερ.

Στα μέσα της ταινίας, ο Ίθαν και ο παππούς του μοιράζονται μια σκηνή στην οποία ο Γιέγκερ ρωτάει τον εγγονό του αν έχει σχέση. Ο Ίθαν και ο Ντίαζο, ο σύντροφος του που προέρχεται από τη φάρμα του πατέρα του, δεν είναι ζευγάρι επίσημα αλλά η έλξη που έχουν μεταξύ τους είναι εμφανής. Αντί ο Γιέγκερ να κάνει την στερεοτυπική ερώτηση: «Πώς τη λένε;», ρωτάει ενθουσιασμένος: «Ποιος είναι;»

"Ποιος είναι;"
Και κάπως έτσι, η έμφυλη προσδοκία ότι ο σύντροφος του εγγονού του είναι κορίτσι έχει φύγει. Η ίδια η λέξη που ενσωματώθηκε έξυπνα στο σενάριο του Νγκουγιέν («sweetheart») είναι ουδέτερη ως προς το φύλο. Όταν ο Ίθαν απαντά, ο παππούς του δεν σοκάρεται όταν ανακαλύπτει ότι το αγόρι είναι γκέι. Δεν είναι θέμα. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί η ομοφυλοφιλία του έφηβου πρωταγωνιστή της ταινίας δεν είναι σημείο πλοκής. 
Η ταινία δεν εκμεταλλεύεται την ταυτότητά του ως εργαλείο. Αντίθετα, ο «Παράξενος Κόσμος» αναγνωρίζει ότι οι γκέι έφηβοι μπορούν απλά να υπάρχουν στα μέσα και να μην αντιμετωπίζεται η ταυτότητά τους ως λόγος για μια διδακτική στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη