Κυριάκος Μερελής : Ερντογαν-ικές πρακτικές δεν περνούν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης


Ερντογαν-ικές πρακτικές δεν περνούν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης !

Επειδή πολλές φορές εμφανιζόμαστε ως μετά Χριστόν Προφήτες, για να αναδείξουμε γεγονότα ή να καταγγείλουμε καταστάσεις, νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας, το νέο …κρούσμα, αντιθεσμικών διαδικασιών, που καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.).
Ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι ο στενός πυρήνας ανθρώπων γύρω από τον πρόεδρο, αντιμετωπίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ως «φέουδο» του.

Χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς φυσικά να προβλέπεται στην Ημερήσια Διάταξη της πρόσφατης συνεδρίασης, ξαφνικά, μια «συνάδελφος», μας παρουσίασε εκπροσώπους γνωστού Ομίλου ιατρικών διαγνωστικών κέντρων, απαιτώντας να μας ενημερώσουν για τις δραστηριότητες του Ομίλου τους και για εκπτωτικά πακέτα ιατρικών υπηρεσιών ειδικά για τα μέλη του Ε.Ε.Θ.!

Δεν ήταν απλώς το …ατόπημα μιας «συναδέλφου». Ήταν μια αντιθεσμική και αντιδεοντολογική ενέργεια, εκ μέρους μιας εκλεγμένης, που δυστυχώς, αντί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ελεύθερων επαγγελματιών απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό, ανέλαβε αυτή, το σκοτεινό ρόλο του λομπίστα για λογαριασμό του συγκεκριμένου Ομίλου.

Πολύ σύντομα μας δημιουργήθηκε η εύλογη υποψία ότι και κάποια από τα μέλη του προεδρείου είχαν προσυνεννοηθεί για την επιβολή αυτού του θέματος εκτός Ημερήσιας Διάταξης. Διότι τόσο ο πρόεδρος κ. Ζορπίδης, όσο και ο γενικός γραμματέας του Ε.Ε.Θ. κ. Θεοτόκης, αλλά και ένας στενός κύκλος μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν υπό την επιρροή-εξάρτησή τους, επέμειναν πεισματικά να ακούσουμε τους εκπροσώπους του Ομίλου, παρά τις δικές μου έντονες αντιρρήσεις όπως και άλλων συναδέλφων.

Η λογική των αντιρρήσεών μας είναι ότι τα Θεσμικά Όργανα του Επιμελητηρίου μας, δεν είναι εμποροπανήγυρις ούτε εκπομπή τελεμάρκετινγκ, ώστε να προσέρχονται όμιλοι επιχειρήσεων για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους εις βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού και του μικρομεσαίου επαγγελματία της πόλης μας. Είναι προφανές ότι οι δημόσιες σχέσεις της διοίκησής μας έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του εμπορικού-επαγγελματικού κόσμου της πόλης μας. Εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε βήμα σε κανένα όμιλο επιχειρήσεων, να χτίζει μονοπώλια εις βάρος μας. Θέλουμε τα θεσμικά μας όργανα να χαίρουν σεβασμού και το επιμελητήριο να προωθεί μόνο τα συμφέροντα των μελών του.
Είναι φανερό ότι με την απόφαση του προέδρου, να επιβάλλει το θέμα εκτός Ημερήσιας Διάταξης, παραβιάστηκε ο νόμος και ο κανονισμός λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων.

Μη έχοντας άλλη επιλογή, κατήγγειλα τη διαδικασία και μαζί με εμένα κι άλλοι συνάδελφοι, αποχωρήσαμε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ.
Έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αλαζονικές, αντιθεσμικές, αυθαίρετες ενέργειες και συμπεριφορές. Κι όλες τις καταγγείλαμε.

Όσο όμως πλησιάζουμε προς τις κάλπες των Επιμελητηριακών Εκλογών, κάποιοι που αντιμετώπιζαν επί σειρά ετών το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ως «παραμάγαζο» και τώρα συνειδητοποιούν ότι θα βρίσκονται εκτός την επόμενη μέρα, αποθρασύνονται, καθώς τώρα συνειδητοποιούν ότι οι συνάδελφοι αντιδρούν και διεκδικούν τη θέση τους στην αγορά και στη λήψη αποφάσεων. Σίγουρα αυτή η αλλαγή τους ανησυχεί και τους χαλάει τον μαγικό κόσμο αυθαιρεσίας που οι ίδιοι δημιούργησαν και στον οποίο επιβιώνουν εις βάρος του εμπορικού-επαγγελματικού κόσμου της πόλης μας.

Στον κόσμο τους, δεν θέλουμε να συμμετέχουμε, προτιμούμε την πραγματικότητα, προτιμούμε και επιλέγουμε να δημιουργήσουμε ένα Επιμελητήριο από τα μέλη του για τα μέλη του, και απορρίπτουμε τις δημόσιες σχέσεις με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που καταστρέφουν την αγορά μας και την κοινωνία μας. Βέβαια, πλησιάζει η ώρα που ο επαγγελματικός κόσμος θα τους δείξει το δρόμο της εξόδου.

Δεν έχει να κάνει ούτε με χρώματα, ούτε με κόμματα.

Η διαφωνία μας λοιπόν έχει να κάνει με εκλεγμένους, που …δήθεν κόπτονται για τα συμφέροντα και τα κεκτημένα των μελών του Επιμελητηρίου. Για εκείνους που δεν σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες, και καταστρατηγούν τόσο την Επιμελητηριακή Νομοθεσία όσο και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Αυτούς που λειτουργούν ως ντίλερ συμφερόντων επιχειρήσεων, χωρίς τα μέλη μας να αποκομίζουν κάτι (δεν μπορούμε να ξέρουμε αν κάποιος άλλος αποκομίζει).
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να απαξιώνουν και να υπονομεύουν τον Επιμελητηριακό θεσμό με Ερντογαν-ικές πρακτικές!
Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Κυριάκος Μερελής
Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Yποστήριξης Επιχειρήσεων Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη