24 Ρώσοι στρατιώτες, εκτέλεσαν περίπου 400 άμαχους Ουκρανούς πολίτες


Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα οκτάμηνης έρευνας δημοσιογράφων των «New York Times» (ΝΥΤ) που βασίζονται σε βίντεο και φωτογραφικό υλικό που συνέλεξαν από τον περασμένο Απρίλιο και μαρτυρούν τη φρίκη στην Μπούτσα της Ουκρανίας, όπως επίσης και τους δολοφόνους που ευθύνονται για τον θάνατο περίπου 400 Ουκρανών .

Τα ντοκουμέντα των «NYT» «δείχνουν» τη ρωσική μυστική ομάδα που κρύβεται πίσω από τη σφαγή στην ουκρανική πόλη. Οι εικόνες που απεικονίζουν πτώματα δεκάδων αμάχων να κείτονται στους δρόμους της Μπούτσα είχαν προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινότητας.
Ρώσοι στρατιώτες ανέκριναν και εκτέλεσαν άοπλους άνδρες αλλά και σκότωσαν ανθρώπους που διέσχιζαν άθελά τους τον δρόμο .Είτε ήταν παιδιά που έφευγαν με τις οικογένειές τους είτε ντόπιοι που ήλπιζαν να βρουν παντοπωλεία. Υπήρξαν και κάποιοι που απλώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι με το ποδήλατό τους.

«Ταυτοποιήσαμε 36 από τα θύματα που σκοτώθηκαν κατά μήκος της οδού Γιαμπλούνσκα» γράφουν οι New York Times. Με τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία να συμπληρώνει σε τρεις περίπου μήνες έναν χρόνο, το δημοσίευμα των ΝΥΤ βγάζει στο φως τα μυστικά σχέδια μάχης των Ρώσων , υποκλοπές και συνεντεύξεις με στρατιώτες και έμπιστους του Κρεμλίνου που δίνουν μία νέα εικόνα για τις παταγώδεις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Στη Νέα Υόρκη, οι ερευνητές των Times ανέλυσαν τα υλικά περιλαμβάνοντας τηλεφωνικά αρχεία και ψηφιακά αποκωδικοποιημένα μηνύματα που χρησιμοποιούσαν οι διοικητές στα ρωσικά ραδιοφωνικά κανάλια. «Όλα δείχνουν μια θρασύδειλη και αιματηρή εκστρατεία που μετέτρεψε έναν ήσυχο προαστιακό δρόμο σε αυτό που οι κάτοικοι αποκαλούν τώρα «δρόμο του θανάτου»«, σχολιάζει η αμερικάνικη εφημερίδα.

Τα θύματα της Μπούτσα που έχουν ταυτοποιηθεί από τους New York Times



Μια μονάδα αλεξιπτωτιστών φέρεται να ευθύνεται για τη σφαγή 400 περίπου Ουκρανών



Ενώ διάφορες στρατιωτικές μονάδες ήταν παρούσες στην Μπούτσα - και ο αριθμός των νεκρών στην πόλη ανήλθε στους 400 - οι New York Times ενοχοποιούν το 234ο Σύνταγμα αλεξιπτωτιστών που εδρεύει στην πόλη Πσκόβ στη δυτική Ρωσία, ως τον κύριο ένοχο για τις δολοφονίες στην οδό Yablunska.

Θεωρούνται από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες μονάδες στον ρωσικό στρατό. Τα στοιχεία της εμπλοκής του 234ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών περιλαμβάνουν στρατιωτικό εξοπλισμό, ραδιοφωνικές συνομιλίες και δελτία συσκευασίας σε κιβώτια πυρομαχικών. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από το «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και τις κινήσεις τους καθώς και τις τακτικές επιχειρήσεις που απεικονίζονται στα βίντεο που περιήλθαν στην κατοχή των NYT.

Κάτοικοι στην Μπούτσα ισχυρίστηκαν πώς, όταν Ρώσοι στρατιώτες τους ανέκριναν, έπαιρναν τα τηλέφωνά τους. Υποψιασμένοι ότι οι στρατιώτες μπορεί επίσης να πήραν τα τηλέφωνα των θυμάτων, οι δημοσιογράφοι των NYT έλαβαν από τις ουκρανικές αρχές μια βάση δεδομένων με όλες τις κλήσεις και τα μηνύματα που έγιναν από την Μπούτσα στη Ρωσία τον Μάρτιο.

«Καθώς παίρναμε συνεντεύξεις από συγγενείς των θυμάτων, συλλέξαμε τους αριθμούς τηλεφώνου τους και ελέγξαμε αν βρίσκονταν στη βάση δεδομένων. Καταλήξαμε σ΄ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα: οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα των θυμάτων για να τηλεφωνήσουν στη Ρωσία, λίγο μόνο ώρες αφότου τους είχαν σκοτώσει.

Αναλύοντας τους αριθμούς τηλεφώνου που καλούσαν Ρώσοι στρατιώτες και αποκαλύπτοντας το προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τα μέλη της οικογένειάς τους, οι Times επιβεβαίωσαν την ταυτότητα περίπου 24 αλεξιπτωτιστών του 234ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών.

Από συνεντεύξεις κατοίκων και συλλέγοντας βίντεο από κάμερες ασφαλείας και drone, Ουκρανοί αξιωματούχοι έβαλαν στο μικροσκόπιο τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει και τα έστειλαν στη Νέα Υόρκη. Εκεί οι συνεργάτες τους ανέλυσαν τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους για να αποκαλύψουν τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν από Ρώσους στη Μπούτσα της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη