Αισχροκέρδεια από τις Ελληνικές Τράπεζες : 1.2 δις οι προμήθειες από τους πελάτες τους σε 9 μήνες !!!


Αισχροκέρδεια από τις Ελληνικές Τράπεζες : 1.2 δις οι προμήθειες από τους πελάτες τους σε 9 μήνες !!!
Προμήθειες – «φωτιά» σε μία σειρά από συναλλαγές που πραγματοποιούνται όχι μόνο στα γκισέ, αλλά και μέσω internet/mobile banking, συνεχίζουν να επιβάλλουν οι τράπεζες, προκαλώντας την αντίδραση, τόσο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όσο και της κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το χρηματοπιστωτικό σύστημα είδε τα έσοδα από προμήθειες να καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό το γ’ τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας το 1,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο 9μηνου, εντούτοις, όπως όλα δείχνουν, το πολιτικό τελεσίγραφο για μείωση των ποσών που χρεώνουν σε συγκεκριμένες εργασίες θα μείνει αναπάντητο, αφού, σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα όποια περιθώρια παρεμβάσεων από πλευράς των «4» είναι μάλλον μικρά.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 9μήνου του 2022, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν ως εξής:

–Στα 395 εκατ. ευρώ για την Eurobank (139 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2022), κυρίως λόγω των εσόδων από τις χορηγήσεις, τις εργασίες του δικτύου και τις υπηρεσίες καρτών.

-Στα 366 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, εκ των οποίων τα 128 εκατ. ευρώ αφορούσαν στο γ’ τρίμηνο. Βασικοί συντελεστές της αύξησης ήταν η νέα δανειακή παραγωγή, η επενδυτική τραπεζική, τα έσοδα από κίνηση κεφαλαίων, οι προμήθειες συναλλάγματος και τα έσοδα από πιστωτικές κάρτες.

-Στα 298,2 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, εκ των οποίων τα 92,9 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022, ως απόρροια της αύξησης των προμηθειών πιστωτικών καρτών και πληρωμών, καθώς και της αύξησης των χορηγήσεων δανείων και τέλος,

-Στα 259 εκατ. ευρώ (88 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο) για την Εθνική Τράπεζα, αντανακλώντας τις ισχυρές τάσεις στον όγκο συναλλαγών στον τομέα των καρτών, των πληρωμών και της χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών (trade finance), καθώς και την ενίσχυση των προμηθειών από επενδυτικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταικούρα, ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που «κρατούν» σε 12 συναλλαγές, μεταξύ των οποίων, στις πληρωμές λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).

Συνολικά, η κυβέρνηση ζήτησε την αξιολόγηση των εξής προμηθειών :

1. Εισερχόμενου εμβάσματος.
2. Εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από το λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
3. Αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
4. Ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
5. Συνδρομής πιστωτικής κάρτας.
6. Επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
7. Πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
8. Έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών
καρτών.
9. Αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
10. Νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
11. Συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη
μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
12. Αγοράς χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη