"Τα παίρναμε και από το Μαρόκο" : Ομολόγησε ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι


Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη "βόμβα" που έσκασε στις Βρυξέλλες με την αποκάλυψη του σκανδάλου Qatargate, η στάση που θα κρατήσουν οι δύο σύντροφοι, Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι, δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αρνείται τα πάντα και δηλώνει άγνοια για τα χρήματα, ενώ ο σύντροφός της επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη γραμμή της Καϊλή, ομολογεί, αποδέχεται τις κατηγορίες και εμφανίζεται να αναλαμβάνει ευθύνη προσδιορίζοντας ποιος ήταν ο ρόλος του στην οργάνωση.

Στο σκάνδαλο που πλήττει τον κορυφαίο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρωκοινοβούλιο, έχει έλθει στην επιφάνεια άλλη μία σημαντική παράμετρος. Από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων, προκύπτει όχι πια σε επίπεδο πληροφοριών, ότι υπήρχε και δεύτερη χώρα που αιμοδοτούσε την οργάνωση που φέρεται να είχε στήσει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι. Η χώρα αυτή είναι το Μαρόκο.

Ο ρόλος του Φραντσέσκο Τζόρτζι στην οργάνωση που χρηματοδοτούνταν από Μαρόκο και Κατάρ
Η Εύα Καϊλή δηλώνει άγνοια για τα χρήματα, υποστηρίζει την αθωώτητά της ενώ οι δικηγόροι της θα επιδιώξουν να αποτραπεί η προφυλάκισή της και να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, δεδομένου ότι είναι μητέρα ανήλικου παιδιού 2 ετών.

Από την άλλη πλευρά, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι "είναι μέλος μιας οργάνωσης που λειτουργούσε ως αγωγός χρημάτων τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ, για να εξασφαλίζει παρεμβάσεις στις ευρωπαϊκές υποθέσεις".

Τα στοιχεία από την ομολογία του Τζόρτζι είναι σε γνώση των εφημερίδων Le Soir και La Repubblica.

Ενώπιον του δικαστή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος του απάγγειλε κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ενώ διέταξε την κράτησή του το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που έπαιρνε χρήματα τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ, με σκοπό να παρεμβαίνει υπέρ των συμφερόντων τους σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο Τζόρτζι επιβεβαίωσε ότι ο Παντσέρι ήταν ο επικεφαλής αυτής της οργάνωσης, ενώ για τον δικό του ρόλο ομολόγησε ότι ήταν ο "ταμίας" της οργάνωσης. Στην κατάθεσή του είπε ότι ήταν εκείνος που "διαχειριζόταν τα μετρητά".

Αυτό το στοιχείο αυτό της ομολογίας Τζόρτζι δεν αντικρούει τον ισχυρισμό της πλευράς Καϊλή ότι η ίδια δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα. Σύμφωνα δε, με σημερινό δημοσίευμα της Repubblica, ο Τζόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές "ελευθερώστε τη σύντροφό μου", υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είναι με την κόρη τους.

"Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη" ήταν η φράση που είπε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή του στο Qatargate.

Η εφημερίδα Le Soir ζήτησε σχόλιο από τον Λοράν Κενς, συνήγορο του Παντσέρι, από τον οποίο έλαβε την απάντησε ότι, "δεν κατανοεί πώς οι δημοσιογράφοι έχουν πρόσβαση σε έγγραφα της δικογραφίας όταν δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι".
Πρόκειται για τον Βέλγο ευρωβουλευτή των σοσιαλιστών Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό ευρωβουλευτή, επίσης των σοσιαλιστών, Αντρέα Κοζολίνο, για τον οποίο ο Τζόρτζι εργαζόταν ως βοηθός.

Ο Ταραμπέλα είναι ο ευρωβουλευτής στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, απαραίτητη σύμφωνα με το βελγικό Σύνταγμα για να μην υπάρξει ακυρότητα της διαδικασίας, καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.
Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του "δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας", ότι "δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό" και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.
Τέλος, ο Τζόρτζι φαίνεται να απενοχοποιεί τη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς είπε στην ομολογία του ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει να έχει λάβει χρήματα από τον Παντσέρι.

Οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες ύποπτες για παρέμβαση
Τα ίδια πρόσωπα που φέρονται να έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ, φέρονται να χρηματίζονταν και από το Μαρόκο.

Η πρώτη αναφορά στο Μαρόκο εμφανίστηκε επισήμως στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου για τη σύζυγο και την κόρη του Ιταλού πρώην βουλευτή των σοσιαλιστών Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ο ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αντρέα Κατζολίνο και ο βοηθός του Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, ήταν σε επαφή με τη Γενική Διεύθυνση Μελετών και Τεκμηρίωσης του Μαρόκου (DGED) και με τον Αμπντελραχίμ Ατμούν, πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία.

Εκτός από τον Ατμούν, δύο πράκτορες της μαροκινής υπηρεσίας πληροφοριών αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη