Τρώει 17 χρόνια μόνο μακαρόνια με τυρί


Ένας άντρας στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του τρέφεται μόνο με μακαρόνια και τυρί. Ο Austin Davis είναι 20 ετών και κατάγεται από την Φλόριντα. Σε ένα μίνι ντοκιμαντέρ του Vice, μίλησε για την διατροφική καθημερινότητά του.

Ο Όστιν ζει με τον παππού και την γιαγιά του σε μια μικρή πόλη στα βορειοανατολικά του Gainesville. Σε μια σκηνή του ντοκιμαντέρ εμφανίστηκε σε ένα μίνι μάρκετ, να αγοράζει μακαρόνια και τυρί Velveeta. Είναι το μοναδικό φαγητό που τρώει εδώ και 17 χρόνια. «Είναι το πιο συνεπές και έχει σχεδόν πάντα την ίδια γεύση», είπε.

«Δεν θέλω να πω ότι είμαι εθισμένος στα μακαρόνια με τυρί διότι ακούγεται περίεργο, αλλά το σώμα μου δεν μου επιτρέπει να φάω κάτι άλλο. Δεν επέλεξα να είμαι έτσι», πρόσθεσε ο 20χρονος.

Στο σπίτι του έχει ένα μεγάλο ντουλάπι στο οποίο έχει μόνο μακαρόνια και τυριά. Παραδέχεται ότι αυτή η διατροφική συνήθεια είναι προβληματική λέγοντας «είμαι άρρωστος», όμως δεν θέλει να «ανοίξει» την διατροφή του σε κάτι άλλο. «Όταν προσπαθώ να φάω νέες γεύσεις, ο οργανισμός μου αντιστέκεται. Μόλις βάλω κάτι στο στόμα μου κάτι με σταματάει», εξηγεί.

Ο Όστιν πάσχει από επιλεκτική διατροφική διαταραχή, η οποία ονομάζεται επίσης διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής (ARFID).

Είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την επίμονη άρνηση να φάει συγκεκριμένα τρόφιμα ή να φάει οποιοδήποτε είδος τροφής λόγω αρνητικής ανταπόκρισης από ορισμένα αισθητηριακά χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο τρόφιμο.

Είναι σύνηθες για τα παιδιά να περνούν μια φάση επιλεκτικής διατροφής, στην οποία έχουν πολύ μικρό ενδιαφέρον για την κατανάλωση φαγητού και το ARFID συνήθως ξεκινά από τα πρώτα χρόνια. Σε αντίθεση με την ανορεξία και τη βουλιμία, που είναι πιο συχνή στα κορίτσια, το ARFID είναι πιο συχνό στα αγόρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη