Εκατοντάδες Ρώσοι νεοσύλλεκτοι νεκροί, από πυραυλικό χτύπημα των Ουκρανών


Τα μοιραία λάθη της Μόσχας βρίσκονται πίσω από τον θάνατο εκατοντάδων Ρώσων επίστρατων, το βαρύτερο πλήγμα που έχει δημοσίως αποδεχθεί η ρωσική πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία από το ξεκίνημά του.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας δυναμώνουν οι φωνές εκείνων που επικρίνουν τους στρατιωτικούς υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας για τον ρωσικό στρατό και είναι προφανές ότι η σφοδρή κριτική αντανακλάται στον ίδιο τον Πούτιν.
Το ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι πραγματοποίησε αυτό το πλήγμα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στη Μακιίβκα, πόλη υπό ρωσική κατοχή ανατολικά του Ντονέτσκ.

Σε μια σπάνια ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από επικρίσεις Ρώσων πολεμικών ανταποκριτών, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα επιβεβαίωσε ότι 63 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις "τεσσάρων πυραύλων" στη Μακιίβκα.

Πώς οι Ουκρανοί εντόπισαν και εξόντωσαν τους Ρώσους
Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, το Τμήμα Στρατηγικών Επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για το πώς έγινε το χτύπημα. Άφησε όμως να υπονοηθεί, με αρκετή δόση σαρκασμού, ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα "απρόσεκτου χειρισμού συσκευών θέρμανσης, παραμέλησης μέτρων ασφαλείας και καπνίσματος".
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, ένας ουκρανικός πύραυλος έπληξε την επαγγελματική σχολή στη Μακιίβκα όπου είχαν στεγαστεί οι Ρώσοι στρατιώτες.

Τα θύματα της επίθεσης ήταν στην πλειοψηφία τους Ρώσοι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες από την πρόσφατη επιστράτευση του Πούτιν, που είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στη Ρωσία και μαζική φυγή χιλιάδων ανδρών για να αποφύγουν την επιστράτευση.
Μόλις μπήκαν στο κτίριο όπου τους είχε ανακοινωθεί ότι θα κατέλυαν, οι νεοσύλλεκτοι έκαναν το μοιραίο λάθος να ενεργοποιήσουν τα ρωσικά κινητά τους τηλέφωνα. Τα συστήματα παρακολούθησης των Ουκρανών έπιασαν αμέσως την κινητικότητα στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα εντόπισαν ότι πολλές συσκευές εξέπεμπαν σήμα από το ίδιο σημείο, εκθέτοντας την τοποθεσία τους.

Μετά την ενεργοποίηση των κινητών τους, οι Ρώσοι δεν έμειναν σε αυτό. Άρχισαν να αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο. Για τις ουκρανικές δυνάμεις ήταν θέμα χρόνου να εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

Ο ρωσικός στρατός πολύ σπάνια ανακοινώνει απολογισμούς επιθέσεών του ή τις απώλειές του.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από συστήματα HIMARS, ένα όπλο που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στις ουκρανικές δυνάμεις. Έπληξαν "ένα κέντρο προσωρινής ανάπτυξης" του ρωσικού στρατού στη Μακιίβκα.
"Έως 10 μονάδες εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού διαφόρων τύπων καταστράφηκαν και υπέστησαν ζημιές", ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η διεύθυνση στρατηγικών επικοινωνιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είχε ανακοινώσει, πως σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στη Μακιίβκα.
Το γενικό επιτελείο, το οποίο δεν επιβεβαίωσε αυτό τον αριθμό, δήλωσε πως γίνεται απολογισμός των ανθρώπινων "απωλειών".

Η ανακοίνωση γι' αυτές τις βαριές απώλειες προκάλεσε αμέσως επικρίσεις εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, η οποία κατηγορήθηκε κυρίως από τον αυτονομιστή πρώην αξιωματούχο Ιγκόρ Στρέλκοφ ότι είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά σ' αυτό το μη προστατευόμενο κτίριο.

"Επικίνδυνο και εγκληματικό"
Οι Ρώσοι πολεμικοί ανταποκριτές, οι οποίοι ασκούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή, ανέφεραν πως εκατοντάδες άνθρωποι μπορεί να σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο ίδρυμα επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Μακιίβκα και κατηγόρησαν τους στρατιωτικούς διοικητές ότι δεν διδάχθηκαν από τα παρελθόντα λάθη τους.

"Δέκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, είναι επικίνδυνο και εγκληματικό να θεωρείται πως ο εχθρός είναι ένας ανόητος που δεν βλέπει τίποτε", δήλωσε ο Αντρέι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος της νομοθετικής συνέλευσης της πόλης της Μόσχας.
Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας της Σαμάρα, ο Ντιμίτρι Αζάροφ, ανακοίνωσε πως άνοιξε μια τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς των φονευθέντων στρατιωτών.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μερικοί κατηγόρησαν τις ρωσικές αρχές ότι υποβαθμίζουν τον αριθμό των νεκρών.
"Θεέ μου, ποιος θα πιστέψει τον αριθμό 63; Το κτίριο καταστράφηκε εντελώς", έγραψε μια Ρωσίδα, η Νίνα Βέρνιχ, στο κύριο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το VKontakte.

Μέσω του VKontakte, οι Ρώσοι κλήθηκαν να συγκεντρώσουν ρούχα, φάρμακα και υλικό για τους επιζήσαντες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο στρατός του έχει καταρρίψει από την αρχή του 2023 περισσότερα από 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

"Στο εγγύς μέλλον, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί", δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη