Θεσσαλονίκη: Έντονη αντίδραση αμετανόητου εγκληματία, για την δημοσιοποίηση των στοιχείων του


Στην δημοσιότητα δόθηκαν (μετά από εισαγγελική εντολή) τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του 24χρονου ΟΝΤΙΣΒΙΛΙ Γεώργιου του Μιχαήλ και της Μάϊας, που έχει συλληφθεί για μπαράζ ληστειών στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι, ο άντρας αυτός έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα και υπενθυμίζεται ότι είχε συλληφθεί, δυνάμει σχετικού εντάλματος, τον Νοέμβριο του 2019 από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για διάπραξη έξι (6) ληστειών σε καταστήματα ψιλικών του κέντρου πόλης.

Ωστόσο η πλευρά του ράπερ από την Θεσσαλονίκη αντιδρά στην δημοσιοποίηση των στοιχείων του, με τον δικηγόρο του να αναφέρει πως είναι αδύνατη η «αποτροπή απειλής της δημόσιας τάξης», με βάση την οποία έγινε η συγκεκριμένη ενέργεια.

Κι αυτό γιατί, όπως λέει, ο 24χρονος είναι προσωρινά κρατούμενος με συμφωνία του αρμόδιου Ανακριτή και Εισαγγελέα.

Επίσης η σχετική ανακοίνωση του δικηγόρου Θοδωρή Καραγιάννη αναφέρει πως «όσον αφορά, δε, στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης», αυτή η αιτία δε μπορεί να υποστηρίξει μια πραγματικά αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη εισαγγελική διάταξη και η αιτιολογία καθίσταται σίγουρα ανεπαρκής.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως ήδη από την απλή επισκόπηση – ανάγνωση της δικογραφίας γίνεται σαφές κατά δήλωση των αρμόδιων προανακριτικών υπαλλήλων, που διενήργησαν τη σχετική προκαταρκτική διαδικασία, ότι εξετάστηκαν όλες οι περιπτώσεις ληστειών που τελέστηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με τον ίδιο περιγραφόμενο τρόπο δράσης (modus operandi).

Εξάλλου, όπως λέει ο δικηγόρος, ο ίδιος ο κατηγορούμενος στη απολογία του που ακολούθησε, παραδέχτηκε το σύνολο των πράξεων του και διέθεσε εαυτόν στη διάθεση των αρχών, οι οποίες ποτέ δεν αιτήθηκαν επιπλέον στοιχεία.

Υποστηρίζει επίσης πως και μια απλή ανάγνωση της δικογραφίας αναδεικνύει πλήθος άλλων λόγων αντίθετων προς τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του κατηγορουμένου.

Επιπλέον αναφέρεται στο γεγονός ότι η αρμόδια αστυνομική αρχή, αιτήθηκε τη σχετική δημοσιοποίηση στις 14/12/2022 και η αρμόδια εισαγγελική διάταξη εκδόθηκε σχεδόν 1 μήνα, λέγοντας πως αυτό καταδεικνύει την ανυπαρξία του επείγοντος και απολύτου εκτάκτου που απαιτεί ο νομοθέτης για μια τέτοια «βίαιη» παραβίαση βασικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου.

«Είναι σημαντικό τέτοιες νομικές ενέργειες που στιγματίζουν δια παντός ανθρώπους, παραβιάζουν ευθέως το τεκμήριο αθωότητας και «καταδικάζουν» πριν την εκδίκαση των υποθέσεων ακόμη και σε πρώτο βαθμό, να πραγματοποιούνται με απόλυτη φειδώ και μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαίες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίος ο προσανατολισμός του νομοθέτη σε αδικήματα του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, ήτοι εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η υπόθεση και η δημοσιοποίηση των στοιχείων
Υπενθυμίζεται πως ο 24χρονος ράπερ, κατηγορείται πως σε διάστημα δύο ωρών λήστεψε τέσσερα φαρμακεία, ένα μίνι μάρκετ και τρία καταστήματα τυχερών παιχνιδιών στην Θεσσαλονίκη, με συνολική λεία περισσότερες από 7.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας πρόκειται για έναν άνδρα γεννημένο στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Ο 24χρονος ράπερ είχε αποφυλακιστεί πριν από πέντε μήνες, εκτίοντας ποινή για παράνομες πράξεις. Επιστρέφοντας όμως στην ζωή εκτός φυλακής φαίνεται πως επέστρεψε στην παρανομία.

Η διάταξη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων θα έχει ισχύ έξι μηνών και σκοπός είναι να αναγνωριστεί από τυχόν άλλους παθόντες ή άτομα που γνωρίζουν για τη δράση του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη