"Θεσσαλονίκη : Κοσμοπολίτικη πόλη με σκοτεινή ιστορία και πουλημένους πολιτικούς"


Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για τις επερχόμενες εκλογές, η στήλη Brussels Playbook του Politico και ο δημοσιογράφος Νικ Βινοκούρ συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, όπου συνομίλησαν για την υπόθεση Qatargate και την σύλληψη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, η οποία κατάγεται από την πόλη, την στάση των Ελλήνων απέναντι στην ΕΕ και στα μεγάλα σχέδια του Δημάρχου για την πόλη - συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκαίνουργιου μετρό και ενός μουσείου Ολοκαυτώματος.

"Καλημέρα. Είμαι ο Nick Vinocur, γράφοντας το σημερινό Playbook από τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι μια πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη πόλη με νόστιμο φαγητό, σκοτεινή πολιτική ζωή και μια βαθιά, σκοτεινή ιστορία. Τη λατρεύω - πάντως αν με φαντάζεστε να πίνω ρακί κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, ξανασκεφτείτε το - ο καιρός είναι όπως στις Βρυξέλλες" αναφέρει η στήλη, ξεκινώντας το αφιέρωμα της.

Το "σκοτεινό παρελθόν" της Θεσσαλονίκης
O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ότι "σοκαρίστηκε" από την είδηση της σύλληψης της Εύας Καϊλή στις αρχές Δεκεμβρίου: "Εξακολουθώ να είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να δείχνουν μηδενική ανοχή στη διαφθορά". Αλλά η υπόθεση δεν θα πρέπει να αντανακλά την ίδια τη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε στο Politico. Οι ντόπιοι βλέπουν τη σύλληψη της Καϊλή ως μια "κακή υπόθεση", αλλά κάτι που συνέβη "εκτός των ορίων της πόλης".

Αλλά η Καϊλή -που βρίσκεται στη φυλακή με κατηγορίες για διαφθορά- είναι απλώς ο τελευταίος πολιτικός με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα: Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας που φυλακίστηκε για διαφθορά σε μια υπόθεση υψηλού προφίλ, κατάγεται από την πόλη- το ίδιο και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, "ο σκανδαλώδης πρώην νομάρχης" της Θεσσαλονίκης. Αλλά "αυτό δεν έχει να κάνει με το πολιτικό DNA της πόλης", υποστήριξε ο κ. Ζέρβας. "Στην πραγματικότητα αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την κεντρική κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Αν μη τι άλλο, η υπόθεση της Καϊλή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη δυσπιστία απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επέμεινε ο Ζέρβας: "Πρόκειται για ένα ζήτημα που αμφισβητεί την αξιοπιστία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι σε μια δύσκολη περίοδο ... το γεγονός ότι η Ευρώπη συχνά αργεί να αντιδράσει, δεν βοηθάει".

Τα σχέδια για την πόλη
Ο κ. Ζέρβας, ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη διαφόρων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, στοχεύει σε μια δεύτερη θητεία και διαφημίζει μεγάλα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη. Τώρα που ανακάμπτει μετά την πανδημία, είπε ότι η πόλη του περίπου 1 εκατομμυρίου κατοίκων έχει προσελκύσει ξένες επενδύσεις, μεταξύ άλλων από την Deloitte, την Accenture και την Pfizer, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla κατάγεται από την πόλη. Ο Ζέρβας υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει τα έργα για το Μετρό, τα οποία έχουν καθυστερήσει, αλλά και ένα μουσείο για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, αναφέρει το Politico.

"Πράγματι, η Θεσσαλονίκη ήταν κάποτε στην πλειοψηφία της εβραϊκή και είχε ακόμη μεγάλη κοινότητα όταν οι Ναζί κατέλαβαν την πόλη το 1941. Μόνο το 4% των Εβραίων της πόλης επέζησε. Ωστόσο, 80 χρόνια μετά, το μουσείο του Ολοκαυτώματος δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει". Ερωτηθείς για την καθυστέρηση από τον δημοσιογράφο, ο κ. Ζέρβας είπε ότι έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία και το γεγονός ότι τα σχέδια για το μουσείο έπρεπε να αναθεωρηθούν από τη διοίκησή του.

Όσο για το μετρό, το Politico αναφέρεται στις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου, επειδή η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη με αρχαιολογικά ευρήματα.

"Δίκαιο επιχείρημα - αλλά οι καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες δεν θα μπορούσαν να έρθουν πιο σύντομα. Το κυκλοφοριακό είναι ακατάπαυστο και αμείλικτο. Ευτυχώς, όλα συγχωρούνται όταν καθίσετε να φάτε. Σας ανέφερα το φαγητό;" αναφέρει ο δημοσιογράφος, κλείνοντας τουλάχιστον σε ευχάριστο τόνο το αφιέρωμα του στην Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη