Ρωσία : 6ετης φυλάκιση σε γκουλάγκ, για δημοσιογράφο που αντιτάχθηκε στον Πούτιν


Μία Ρωσίδα δημοσιογράφος, η Μαρία Πονομαρένκο καταδικάστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο στην πόλη της Σιβηρίας, Μπαρναούλ, σε έξι χρόνια φυλάκιση επειδή κατηγόρησε τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που βομβάρδισαν τον Απρίλιο του 2022, το θέατρο - καταφύγιο αμάχων στη Μαριούπολη. «Είναι αδύνατο να μείνεις σιωπηλός, γνωρίζοντας τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Οι υγιείς άνθρωποι είναι υπέρ της ειρήνης», είχε γράψει στον λογαριασμό της στο Telegram.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το δικαστήριο τής απαγόρευσε να εργάζεται ως δημοσιογράφος για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μάλιστα οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να της επιβληθεί κάθειρξη εννέα ετών ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έτσι η Πονομαρένκο θα οδηγηθεί για τα επόμενα έξι χρόνια σε σωφρονιστική αποικία.

Η 44χρονη δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της ετυμηγορίας αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «κανένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρό όσο πριν καταρρεύσει…». Παράλληλα εξαπολύοντας τα βέλη της κατά του Πούτιν είπε ότι ο τελευταίος εξαθλιώνει τη χώρα ρίχνοντας κρατικά χρήματα και πόρους στον πόλεμο σε μια κίνηση που «ξεσκίζει» τη Ρωσία.

«Αν είχα διαπράξει πραγματικό έγκλημα, τότε θα μπορούσα να ζητήσω επιείκεια, αλλά…δεν το έκανα», τόνισε ακόμη και πρόσθεσε πως «για να αποδείξω την αθωότητά μου, αρκεί να ανοίξω το Σύνταγμα και να το διαβάσω».

«Τι συμβαίνει στη χώρα μας; Εάν υπάρχει πόλεμος, πείτε τον πόλεμο με το όνομά του – πόλεμο. Τότε εφαρμόστε στρατιωτική λογοκρισία», είπε ακόμη σχολιάζοντας την εμμονή του Πούτιν να χαρακτηρίζει την ρωσική εισβολή ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Μέσα από το μεταλλικό κλουβί όπου βρισκόταν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας επεσήμανε πως «αν είναι πόλεμος τότε ονόμασέ τον έτσι. Πρόκειται για ένα κρατικό έγκλημα εις βάρος του στρατού. Είναι σαν να φτύνεις στους τάφους των βετεράνων».

«Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα και η αγάπη για την πατρίδα κάποιου δεν θα πρέπει να εκφράζεται ενθαρρύνοντας το έγκλημα. Η επίθεση στον γείτονά σου είναι έγκλημα», υπογράμμισε σύμφωνα με την RussNews όπου εργάζεται.

Έπειτα από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου μιλώντας στο RusNews δήλωσε πως ποινή φυλάκισης είναι ένα «κομμάτι ψωμί από το τραπέζι του κυρίου [του Πούτιν]».

Σημειώνεται πως πριν από τη δίκη της και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση διατάχθηκε να υποβληθεί σε ψυχιατρική «αξιολόγηση» σε ασφαλή εγκατάσταση. Όπως τονίζει η δημοσιογράφος υπήρξαν δύο φορές όπου δύο άνδρες αφού την ακινητοποίησαν της έκαναν ένεση με μία άγνωστη ουσία. Το αποτέλεσμα ήταν για τρεις μέρες να μην θυμάται τίποτα. «Ζήτησα προσωπικά ρούχα, μαχαιροπίρουνα, σερβιέτες και βασικά είδη καθαριότητας», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «μου έκαναν μετά βίαια ένεση με κάποια άγνωστη ουσία».

«Θα έπρεπε να με ηρεμήσει – το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θυμάμαι καθόλου τρεις μέρες από τη ζωή μου.. Ξέρετε πώς το κάνουν; Τρεις νεαροί άντρες από τη σωφρονιστική υπηρεσία σε πιέζουν από τα πόδια και τα χέρια σε ένα κρεβάτι. Τότε μια νοσοκόμα κάνει την ένεση. Ενώ συνέβαινε αυτό, η συγκρατούμενή μου εκδιώχθηκε από το κελί», συνέχισε.


Σύμφωνα με την Myagkaya Sila - ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων - η 44χρονη είναι το «πιο πρόσφατο θύμα της λεγόμενης «τιμωρητικής ψυχιατρικής», η οποία αναβιώνει στη σύγχρονη Ρωσία για να πολεμήσει τους ανθρώπους που αντιτίθενται στο καθεστώς. Τέτοια μεταχείριση ήταν συνηθισμένη στη σοβιετική εποχή, σημειώνει η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το πιο απαίσιο είναι ότι αυτή η πρακτική μπορεί να μετατρέψει έναν υγιή άνθρωπο σε ψυχικά άρρωστο», συμπλήρωσε η Myagkaya Sila. «Αυτό που συνέβη στη Μαρία στην κλινική είναι βασανιστήρια πλήρους κλίμακας», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη