Έφυγε από τη ζωή ο Paco Rabanne


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πασίγνωστος σχεδιαστής μόδας, Πάκο Ραμπάν.

Όπως αναφέρει το «wwd» ο Πάκο Ραμπάν έφυγε από τη ζωή στο Πορτσάλ της Γαλλίας, ενώ ήταν διάσημος για τα αρώματα του, τα οποία είχαν εκατομμύρια πωλήσεις.


Ο Ισπανός σχεδιαστής, αρχιτέκτονας και συγγραφέας Φρανσίσκο Ραμπανέδα Κουέρδο, γνωστός και ο Πάκο Ραμπάν, αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τις καινοτόμες κλωστοϋφαντουργικές του δημιουργίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μεταλλικών και διαφόρων υφασμάτων. Εκτός από τα περίφημα αρώματα του, όπως το εικονικό και αμέσως αναγνωρίσιμο άρωμα «One Million».

Ποιος ήταν ο Πάκο Ραμπάν
Ο Πάκο Ραμπάν (Paco Rabanne, πλήρες όνομα, Francisco “Paco” Rabanedacuervo γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκωνίας στην Ισπανία.

Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν Γαλλία. Εκεί, μεγαλώνοντας σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964, γρήγορα όμως προτίμησε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα. Την ίδια δεκαετία, ο Ραμπάν από κοινού με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις, ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του.

Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα, ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ο Ραμπάν ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή. Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας ενώ κατά τη δεκαετία


Πέραν από τα φορέματα και τα κοσμήματα, ο Ραμπάν έχει προχωρήσει και στη δημιουργία σειρών αρωμάτων για άνδρες και γυναίκες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη