Θεσσαλονίκη : Εμπόδια στην ανέγερση του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου


Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

“Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.)” σημειώνει η ανακοίνωση. 

Αναλυτικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναφέρει: 
"Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.). Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς. Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών. "

Στόχος να ήταν έτοιμο το 2025 Το παιδιατρικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Φίλυρο, με όσα είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, θα έπρεπε είναι έτοιμο να λειτουργήσει προς τα τέλη του 2025 και να είναι εκ των κορυφαίων διεθνώς.


Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, αναγνωρίζει τους αντικειμενικούς λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού, ενώ συμμερίζεται την αισιοδοξία ότι τα έργα δεν θα ακυρωθούν. «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερός μας ευεργέτης. 

Τι μπορεί να πει κανείς για αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν κάνει δεκάδες δωρεές και στο Ιπποκράτειο, και στο ΑΧΕΠΑ που θα κάνουμε εγκαίνια σύντομα, στην Αλεξανδρούπολη το PET-SCAΝ που κάνουμε δοκιμές, ένα από τα έξι στη χώρα, και άλλα πολλά. Ευτυχώς είναι κι αυτοί και τους ευχαριστούμε», ανέφερε και πρόσθεσε: 

«Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος με τις ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής και του μεταφορικού κόστους. Είναι φαινόμενα των καιρών. Είμαι σίγουρος ότι το Ίδρυμα θα βρει τον τρόπο και τα νοσοκομεία θα γίνουν».

Π. Μπίλλιας: 50% πάνω το κόστος κατασκευής
Στους τεχνικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο συζητιόταν το ενδεχόμενο να δοθούν πολύ ψηλότερες προσφορές από αυτές που είχαν προϋπολογιστεί για την κατασκευή του έργου. «Το κόστος κατασκευής στα συμβατικά έργα έχει αυξηθεί τουλάχιστον 50%, λόγω της αύξησης των υλικών, αλλά και των εργατοτεχνικών. Κι ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ώστε να ελπίσουμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε την αποκλιμάκωση», λέει στο iatronet.gr ο ανιπεριφερειάρχης Υποδομών, Πάρις Μπίλλιας, που γνωρίζει την αγορά ως πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Σίγουρα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Θέλω να πιστεύω ότι το Ίδρυμα θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα βρει τις λύσεις ώστε να γίνουν τα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα το Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης που είναι υπερτοπικό και αφορά όλη τη Βόρεια Ελλάδα», προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη