Τσίπρας από Θεσσαλονίκη : Είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πού είναι τώρα οι Μακεδονομάχοι;

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη : Είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πού είναι τώρα οι Μακεδονομάχοι;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «των ανισοτήτων και της αδικίας, των υποκλοπών και της διαφθοράς, της ακρίβειας, της αισχοκέρδειας και της εκτροπής ήρθε η ώρα να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του από το κλειστό γυμναστήριο «Ιβανώφειο», στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως παραβίαζε συστηματικά το Σύνταγμα και τους κανόνες της Δημοκρατίας «για να στήσει το δικό του καθεστώς, να ελέγχει και να εκβιάζει τους αντιπάλους του, αλλά και τους δικούς του, ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων». «Τα πειστήρια του εγκλήματος έχουν βγει στο φως», πρόσθεσε.

Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε τα βέλη του στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «η αισχροκέρδεια έχει την δική του υπογραφή. Το σχέδιο του ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ». «Αφήνει τις τιμές να πάνε στο θεό και κρατάει σταθερή την τιμή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως η ψαλίδα της διαφοράς των τιμών από το χωράφι στο ράφι είναι επίσης η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη. «Αυτή είναι η σταθερότητα που υπόσχονται», κάνοντας αναφορά στο ότι χιλιάδες δανειολήπτες έχουν δει τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια στα δάνειά τους να εκτοξεύονται. «Μοιράζουν θηλιές στους δανειολήπτες για να κρεμαστούν», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές. «Μεταφέρουμε την πρόταση μομφής στον ελληνικό λαό για να αποφασίσουν 10 εκ. Ελληνίδες και Έλληνες. Ζητάμε άμεσα την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία για να μην αφήσουμε ούτε μια παραπάνω την ληστεία αυτή να συνεχίζεται σε βάρος του λαού μας», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στη «Greek Mafia», επαναλαμβάνοντας πως επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ την παρακολουθούσε, ενώ από το 2019 διοικείται από τη «Greek Mafia».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη και δεν κάναμε αστοχίες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που είχε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου», πρόσθεσε.

«Το σχέδιο μας περιγράφεται από δύο μονάχα λέξεις: δικαιοσύνη παντού. Αυτό είναι το όραμά μας. Να επαναφέρουμε την χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σύγχρονους όρους δουλειές για όλους τους εργαζομένους, να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία υποστήριξε θα «στείλουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία στις γειτονιές και όχι στα πανεπιστήμια για να δέρνει νέα παιδιά».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για κρατικοποίηση της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ θα γίνει ξανά δημόσια και θα ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα».

Επίσης, δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, επαναφορά του οκτάωρου και των απλήρωτων υπερωριών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, προστασία της πρώτης κατοικίας, επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 και αύξηση των συντάξεων.

Αναφερόμενος στην κατάληψη του ΚΘΒΕ από σπουδαστές της δραματικής σχολής τόνισε ότι «σπουδαστές της δραματικής σχολή είναι σε κινητοποίηση για να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους», ενώ μιλώντας για τις αρχαιότητες του μετρό που αποσπάστηκαν και επανατοποθετούνται δεσμεύτηκε για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο σχέδιο του κόμματος για τη Θεσσαλονίκη.
Πρώτον, σημείωσε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να επεκταθεί το μετρό Θεσσαλονίκης. «Τέσσερα χρόνια το τόσο σημαντικό έργο έχει καταντήσει εκ νέου ένα ανέκδοτο και ένα πεδίο αφαίμαξης δημοσίου χρήματος. Το μετρό θα ήταν ήδη σε λειτουργία εδώ και τρία χρόνια αν δεν είχε παρέμβει ο κ. Μητσοτάκης. Το 2023 δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε μετρό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Δεύτερον, δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο του διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το βάλτωσε» και τρίτον τόνισε ότι θα πρέπει η Θεσσαλονίκη να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Θελουμε την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της βαλκανικής χερσονήσου και όχι συμπρωτεύουσα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Επιλύσαμε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με τη συμφωνία των Πρεσπών και είμαστε περήφανοι για αυτό. Σήμερα δεν έχουμε μια απειλή στα βόρεια σύνορα μας. Είμαστε περήφανοι που αναγνωρίζουν ως ελληνική την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο Μητσοτάκης έκανε στροφή 180 μοιρών» στο Μακεδονικό. «Που είναι οι Μακεδονομάχοι τώρα;» διερωτήθηκε.

Τέλος κάλεσε για συνεργασία όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Δώρα Αυγέρη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης στελέχη του κόμματος, μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη