10 χρόνια κάθειρξη σε Νομπελίστα, από την χούντα της Λευκορωσίας


Δικαστήριο επέβαλε 10ετή κάθειρξη στον κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης του 2022

Ο Άλες Μπιαλιάτσκι, ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, καταδικάστηκε για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και φοροδιαφυγή

Δικαστήριο στη Λευκορωσία καταδίκασε σήμερα τον βραβευθέντα με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 Άλες Μπιαλιάτσκι σε κάθειρξη δέκα ετών, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση την οποία έχει ιδρύσει ο καταδικασθείς, μια ετυμηγορία που είναι πιθανόν να καταδικαστεί σθεναρά από δυτικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ο Μπιαλιάτσκι, ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας και ιδρυτής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna η οποία παρείχε νομική και οικονομική βοήθεια στους διαδηλωτές στη διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων το 2020 στη Λευκορωσία, καταδικάστηκε για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και φοροδιαφυγή.

Ο ίδιος έχει πει πως διώκεται για πολιτικούς λόγους.

Σε ανακοίνωση η Viasna διευκρινίζει πως δύο συγκατηγορούμενοι του Μπιαλιάτσκι, οι οποίοι έχουν επίσης φυλακιστεί, ο Βαλεντίν Στεφάνοβιτς και ο Βλαντίμιρ Λάμπκοβιτς, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης εννέα και επτά ετών αντίστοιχα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως υπάρχουν περίπου 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία, με πολλούς από αυτούς να έχουν συλληφθεί μετά την καταστολή των διαδηλώσεων το 2020, οι οποίες ξέσπασαν αφού ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο διακήρυξε πως επανεξελέγη στις εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τη Δύση και τη λευκορωσική αντιπολίτευση σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Ο Μπιαλιάτσκι είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2022 από κοινού με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial και την ουκρανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη