Η McDonald's αναζητά προσωπικό και δεν βρίσκει


Μία ακόμα εταιρεία που σχετίζεται με τον κλάδο της εστίασης, η McDonald’s, η οποία δραστηριοποιείται και στη χώρα μας μέσω της Premier Capital, εταιρεία που αποτελεί αποκλειστική διαχειρίστρια (developmental licensee) της McDonald’s σε έξι ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δυσκολεύεται να βρει προσωπικό για τα καταστήματά της στη χώρα μας.

Η εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Hili Ventures με έδρα τη Μάλτα διατηρεί αυτή τη στιγμή 29 καταστήματα στην Ελλάδα, έχοντας λειτουργήσει πρόσφατα και ένα ακόμη στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σύμφωνα με τη Simona Mancinelli, διευθύνουσα σύμβουλο της Premier Capital Hellas που διαχειρίζεται τα εστιατόρια McDonald’s στην Ελλάδα, η μείωση του ποσοστού της ανεργίας είναι ένας ακόμη παράγοντας που δημιουργεί δυσκολία στην εύρεση προσωπικού στη χώρα μας, καθώς επισήμανε ότι σημαντικό μέρος του έμψυχου δυναμικού της χώρας έχει εντοπίσει ευκαιρίες σε άλλους κλάδους επαγγελματικής δραστηριότητας.

 Παρ'όλα αυτά τόνισε ότι δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένα αίτια που έχουν οδηγήσει στη συγκεκριμένη κατάσταση στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2022, ανήλθε στο 11,4%, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων τον ίδιο μήνα ήταν στα επίπεδα του 31,3%.
Ανάλογη τοποθέτηση για τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στην εστίαση είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα και ο ιδιοκτήτης του ομίλου Καστελλόριζο, Αντώνης Σταύρου, επιχείρηση η οποία απασχολεί 500 άτομα. 

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: "Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, καθότι δεν βρίσκουμε προσωπικό ακόμα και για τη λάντζα των καταστημάτων μας. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο καθαρός μισθός ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ". Όπως είχε αναφέρει η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού υφίσταται σε όλο το φάσμα ειδικοτήτων ενός εστιατορίου είτε πρόκειται για σερβιτόρους και προσωπικό για τη λάντζα, είτε και για μάγειρες.

 Η εξήγηση του φαινομένου κατά τον κύριο Σταύρου ήταν ότι ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα για να αναζητήσει εργασία σε χώρες του εξωτερικού. Είχε υποστηρίξει μάλιστα ότι είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν αλλάξει επάγγελμα, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο απαιτεί την απασχόληση του προσωπικού και τα Σαββατοκύριακα.

Σε ερώτημα αναφορικά με το ύψος του μισθού που λαμβάνει ένας υπάλληλος καταστήματος της McDonald’s στη χώρα μας, η κυρία Mancinelli επιφυλάχθηκε να απαντήσει με ακρίβεια, λέγοντας ωστόσο ότι ο μισθός ξεκινάει από τα επίπεδα του νομικά θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του κάθε υπαλλήλου, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ποσό προστίθενται διαφορετικά μπόνους ανάλογα με την περίπτωση.

Πέντε διαδοχικές αυξήσεις στα προϊόντα της McDonald’s στην Ελλάδα
Η McDonald’s στη χώρα μας επηρεασμένη και αυτή από τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς προέβη το 2022 σε πέντε διαδοχικές αυξήσεις στα προϊόντα της, με την κυρία Mancinelli να αναφέρει ότι η επιχείρηση συνεχίζει να εξετάζει τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον πληθωρισμό όσο και το ενεργειακό κόστος. 
Επισήμανε ότι η πρόβλεψη για την πορεία των τιμών σε βασικούς παράγοντες λειτουργίας της επιχείρησης εντός του 2023 δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει με ευκολία, δεδομένου ότι ήδη έχει γίνει εξαγγελία από την κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των μισθών, γεγονός που επίσης καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό μίας πιθανής αύξησης στο λειτουργικό κόστος και κατ’ επέκταση στις τιμές των πωλούμενων προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη