Τάγματα εφόδου κουκουλοφόρων, αμαυρώνουν τις εκδηλώσεις μνήμης για την τραγωδία στα Τέμπη


Επεισόδια με καταστροφές και εμπρησμούς προκάλεσαν μετά από αρκετά χρόνια κουκουλοφόροι στα πέριξ του Συντάγματος κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου που έλαβε χώρα το μεσημέρι για την τραγωδία με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 57 άτομα.

Το αρχικό κάλεσα είχε γίνει για τις 11:00 και όσο περνούσε η ώρα φαινόταν πως για το συλλαλητήριο υπήρχε ανταπόκριση από πολίτες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανάμεσά τους, παρεισφρήσαν οι λεγόμενοι «γνωστοί – άγνωστοι» οι οποίοι προκάλεσαν επεισόδια.
Στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία μιλά για συγκέντρωση 10.000 ατόμων. Όπως σημειώνει, περισσότερα από 200 άτομα «εκτόξευσαν μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Τα εν λόγω άτομα ευρισκόμενα στο τέλος της πορείας και συγκεκριμένα στην οδό Πανεπιστημίου, συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών προκαλώντας παράλληλα φθορές σε κτίρια και οχήματα».
Σημειώνεται ότι, από τις εν λόγω επιθέσεις τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, θυμίζοντας άλλες περιόδους. Σαν να μην έφτανε αυτό άναψαν φωτιές ενώ πυρπόλησαν και έναν μικρό γερανό ο οποίος χρησιμοποιείτο σε έργα στην οδό Πανεπιστημίου θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ρισκάροντας το ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη.

Ομάδα αγνώστων, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, επιτέθηκαν με φωτοβολίδες και πέτρες στην κάτω πλευρά της πλατείας, και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με τη ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:
«Πρωινές ώρες σήμερα, Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 με πρωτοβουλία διάφορων Σωματείων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, περίπου 10.000 ατόμων, στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ομάδα άνω των 200 ατόμων, τα οποία βρίσκονταν μέσα και στην περίμετρο της συγκέντρωσης και στη συνέχεια της πορείας, εκτόξευσαν μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Τα εν λόγω άτομα ευρισκόμενα στο τέλος της πορείας και συγκεκριμένα στην οδό Πανεπιστημίου, συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών προκαλώντας παράλληλα φθορές σε κτίρια και οχήματα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τις επιθέσεις πραγματοποίησαν περιορισμένη χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων και προχώρησαν σε 6 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία τα 5 συνελήφθησαν. Σημειώνεται ότι, από τις εν λόγω επιθέσεις τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών».

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα ένταση επικράτησε νωρίτερα στον Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη. Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν άγνωστοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κατεβάσουν πανό από τον Λευκό Πύργο με τους οι αστυνομικούς να προσπαθούν να τους απωθήσουν.

Στο σημείο έφτασε και το ΕΚΑΒ, καθώς κατά τη συμπλοκή, σύμφωνα με καταγγελίες, τραυματίστηκαν δύο άτομα.
protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη