Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί Βαρουφάκη και ΚΚΕ να στηρίξουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ


Στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στην πρότασή του για ψήφο ανοχής των αριστερών κομμάτων σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ανέφερε ότι η ΝΔ φαίνεται να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες. Δεν μπορεί με τον κ. Βελόπουλο, από τον οποίο προσπαθεί να κλέψει βουλευτές και δεν μπορεί και με το ΠΑΣΟΚ διότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον αρχηγό του. Άρα οι επιλογές είναι ή κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Ειδικότερα, είπε πως «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκης, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Η απάντηση Βαρουφάκη
"Ευθέως απαντώ ένα τεράστιο "όχι". Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία. Όταν μία κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει "παρών", όπως γίνεται στα νομοσχέδια. Όταν, όμως, έχεις ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει "ναι" ή "όχι". Ανοχή δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή, είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο.

Αυτό έλειπε οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη -που κάνουν προεκλογική καμπάνια κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια και από τον οποίο ζητούμε να μας στείλουν στη Βουλή με την ψήφο τους- να πάμε για μπάνιο".

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε πως "είναι μια υποχώρηση εκ μέρους του". Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης προσέθεσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "την περασμένη εβδομάδα ζητούσε να πούμε στους πολίτες ψέματα για την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, για την κατάργηση της αγοράς κόκκινων δανείων, να κάνουμε πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, που δεν θα τα κάνει αυτά, γιατί έχει δηλώσει ότι δεν θα τα κάνει". Και, στο "διά ταύτα", "όχι δεν θα σας ανεχθούμε, καμία εμπιστοσύνη ή ανοχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να παίξουμε τέτοια παιχνίδια".


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη