Ιστορική έξοδος του "Αξιον εστί" από το Άγιον Ορος και έκθεση σε λαϊκό προσκύνημα, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα


Ξεκίνησε το πρωί σήμερα Τετάρτη 3 Μαΐου η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστί, από το Άγιον Όρος, με προορισμό την Αθήνα, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για δύο εβδομάδες.

Στις εννέα παρά είκοσι, τα μέλη της ιεράς κοινότητας της μοναστικής πολιτείας που συνοδεύουν την εικόνα, επιβιβάστηκαν μαζί με αυτήν, στο πλοιάριο που τη μετέφερε από το λιμανάκι της Δάφνης στην Ουρανούπολη. 

Από εκεί η εικόνα θα μεταφερθεί οδικώς ως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η ειδική πτήση της Aegean, με την οποία η εικόνα θα μεταφερθεί στην Αθήνα, αναμένεται να αναχωρήσει στη μία μετά το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη και να φτάσει στις δύο παρά τέταρτο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα. 
Εκεί θα γίνει η υποδοχή της, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Η Παναγία του Άξιον Εστί θεωρείται το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους, φυλάσσεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και σπανίως βγαίνει από τον Άθω.

Εν προκειμένω, η μεταφορά της για προσκύνημα στην Αθήνα ήταν παλαιότερο αίτημα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για να λαμπρύνει με την παρουσία της την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. 
Ωστόσο, λόγω κορωναϊού δεν κατέστη τότε δυνατή η έξοδός της από την Αθωνική πολιτεία και βγαίνει τώρα που οι συνθήκες το επιτρέπουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη