20 χρόνια κάθειρξη στον Πουτσίλα, από την χούντα Λουκασένκο


Ο Stsiapan Putsila είναι γιος του Aliaksandr Putsila, αθλητικού δημοσιογράφου και σχολιαστή του Belsat TV.

Αποφοίτησε από το Λευκορωσικό Λύκειο Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Μινσκ όπου γύρισε τα πρώτα του βίντεο κλιπ και όπου άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία εκδίδοντας τη δική του εφημερίδα.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Putsila ίδρυσε το κανάλι YouTube NEXTA, αρχικά ως μουσικό κανάλι. 
Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ήταν ένα βίντεο κλιπ, το "No Way Out", αφιερωμένο στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας του 2015 και σε μαζικές νοθείες του καθεστώτος Λουκασένκο. 
Η KGB της Λευκορωσίας έδειξε αμέσως ενδιαφέρον για τη Nexta. 
Ενώ ο Πουτσίλα πήγαινε ακόμα στο σχολείο, οι αρχές επιβολής του νόμου έκαναν έρευνες για να βρουν πληροφορίες για αυτόν.

Το 2017 το μουσικό συγκρότημα διαλύθηκε και ο Πουτσίλα άρχισε να χρησιμοποιεί το κανάλι για να « δημοσιοποιησει  τα αίσχη που συμβαίνουν στη Λευκορωσία του Λουκασένκο», κάνοντας εβδομαδιαίες κριτικές για τις κρατικές ειδήσεις. Εκείνη την εποχή, τα ανεξάρτητα μέσα με βίντεο ήταν σπάνια και η Nexta έγινε σύντομα δημοφιλής.

Από το 2016 έως το 2019, ο Πουτσίλα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, για να μελετήσει την παραγωγή κινηματογραφικού και τηλεοπτικού περιεχομένου.

Το φθινόπωρο του 2018 δημιούργησε το κανάλι Telegram NEXTA Live στο οποίο είχαν εγγραφεί 2.000 άτομα την πρώτη μέρα. 
Την ίδια χρονιά, ο Πουτσίλα κατηγορήθηκε για «προσβολή του προέδρου» εξαιτίας δύο βίντεο στο YouTube. 

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Putsila δημοσίευσε το ντοκιμαντέρ του "Lukashenko. Criminal Material", το οποίο κέρδισε περίπου 3 εκατομμύρια προβολές. 
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η ταινία συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο εξτρεμιστικών υλικών του Υπουργείου Πληροφοριών της Λευκορωσίας.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων 2020–2021 στη Λευκορωσία, το κανάλι του Telegram NEXTA έγινε η κορυφαία πλατφόρμα που κάλυπτε και συντόνιζε τις διαδηλώσεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. 
Το μέσο ενημέρωσης μετατράπηκε γρήγορα από εργαλείο αναφοράς σε ντε φάκτο συντονιστή των διαδηλώσεων. 
Το περιεχόμενο του καναλιού περιελάμβανε εκκλήσεις για βοήθεια, αστυνομικούς χάρτες, καθώς και επαφές μεταξύ δικηγόρων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τον Αύγουστο του 2020, το κύριο τμήμα ποινικής έρευνας της ποινικής αστυνομίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας κίνησε ποινική υπόθεση εναντίον του Putsila. Αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για οργάνωση «μαζικών ταραχών, που συνοδεύονται από βία κατά ατόμου, πογκρόμ, εμπρησμό, καταστροφή περιουσία, ένοπλη αντίσταση σε εκπροσώπους των αρχών» και άλλες ευφάνταστες κατηγορίες της χούντας Λουκασένκο.


Στις 5 Νοεμβρίου 2020, η Ερευνητική Επιτροπή της Λευκορωσίας έθεσε τον Putsila μαζί με τον Roman Protasevich, πρώην αρχισυντάκτη του NEXTA στη λίστα διεθνών καταζητούμενων.

Στις 19 Νοεμβρίου 2020, στον κατάλογο των προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Τον Νοέμβριο του 2020, η Λευκορωσία υπέβαλε αίτηση στην Πολωνία για την έκδοση του Stsiapan Putsila.

Τον Ιανουάριο του 2022, το περιφερειακό δικαστήριο της Βαρσοβίας δήλωσε ότι η έκδοση του Πουτσίλα θα ήταν «νομικά ανεπίτρεπτη». 

Ο δικαστής Dariusz Łubowski σχολίασε τα αιτήματα της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, λέγοντας: 
"Αυτή η χώρα απαιτεί την έκδοση ενός εντελώς αθώου πολίτη μόνο και μόνο επειδή έχει διαφορετικές απόψεις από τον ψυχοπαθή δικτάτορα -- έναν δικτάτορα που δεν αναγνωρίζεται από κανένα πολιτισμένο κράτος".

 Ως αποτέλεσμα αυτού, η Γενική Εισαγγελία της Λευκορωσίας κίνησε ποινική δίωξη κατά του Łubowski.
Τον Φεβρουάριο του 2023, ξεκίνησε μια δίκη σε δικαστήριο του Μινσκ εναντίον των Putsila, Jan Rudik (και οι δύο ερήμην) και του κρατούμενου blogger και δημοσιογράφου Roman Protasevich. 

Στις 21 Απριλίου 2023, η εισαγγελέας Nataliya Sokolova ζήτησε ποινή φυλάκισης 20 ετών για τον Putsila με κατηγορίες που σχετίζονται με τον ρόλο του στη Nexta.

Στις 3 Μαΐου 2023, ο Πουτσίλα καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη