Πόσες έδρες θα είχε η ΝΔ με ενισχυμένη αναλογική- Τι ποσοστό θέλει για την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπεςΟι εκλογές 2023 της 21 Μαΐου αποτελούν παρελθόν, μιας και εξαιτίας της απλής αναλογικής η αυτοδυναμία δεν επετεύχθη παρά το 40,79% της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι οδηγούμαστε ολοταχώς για τις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, αυτή τη φορά με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Με τι ποσοστό θα κερδίσει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές; Πόσες έδρες θα είχε σήμερα, αν ψηφίζαμε με ενισχυμένη αναλογική; Ιδού οι απαντήσεις.

Με ενισχυμένη αναλογική με το 40,4% η ΝΔ "θα έπιανε" 171 βουλευτές
Εάν οι εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν διεξαχθεί με ενισχυμένη αναλογική, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ποσοστό που συγκέντρωσε στις κάλπες, θα είχε κερδίσει πανίσχυρη αυτοδυναμία με τον αριθμό των γαλάζιων βουλευτών να φτάνει τους 171 σε σύνολο 300 στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 βουλευτές (από 71 που συγκέντρωσε στις 21 Μαΐου), το ΠΑΣΟΚ 34 (από 41), το ΚΚΕ 22 (από 26) ενώ τέλος η Ελληνική Λύση θα είχε 13 βουλευτές (από 16).

Βάσει του ισχύοντος συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, με 40,4% το πρώτο κόμμα κατακτά την αυτοδυναμία έστω και αν είναι μηδενικό το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων (σσ γιατί για την αυτοδυναμία υπολογίζεται και αυτο το ποσοστό και ανάλογα διαμορφώνεται ο αριθμός των εδρών).

Στις 21 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 40,79%, με τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, να συγκεντρώνουν συνολικά σχεδόν το 16%.

Σε περίπτωση που στην προσεχή εκλογική διαδικασία του Ιουνίου τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώσουν συνολικά ποσοστό 10%, το πρώτο κόμμα χρειάζεται μόλις το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία, δηλαδή τους 151 βουλευτές. Ειδικότερα, για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3%-0,4% το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να φτάσει την αυτοδυναμία.

Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώσει και πάλι ποσοστό πάνω από 40%, τότε θα πάρει ως μπόνους και τις 50 έδρες, ωστόσο ο τελικός αριθμός των εδρών της θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ ήταν κόντα στο όριο του 3% την 21η Μαΐου και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλα κόμματα- εκτός από τα 5 που μπήκαν αυτή τη φορά στη Βουλή- να καταφέρουν να εκπροσωπηθούν. Οπως επίσης όμως και άλλα που τα κατάφεραν αυτή τη φορά, την επομένη να μην ξεπεράσουν το 3%.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη