Πώς κόπηκε σε πέντε κομμάτια το υποβρύχιο Titan



Τίτλοι τέλους μπαίνουν στο θρίλερ με το αγνοούμενο υποβρύχιο Titan, που χάθηκε με 5 επιβάτες οι οποίοι είχαν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού.

«Τα συντρίμμια υποδηλώνουν μια καταστροφική σύνθλιψη του θαλάμου πίεσης. Μετά τη διαπίστωση αυτή ενημερώσαμε αμέσως τις οικογένειες», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ της αμερικανικής ακτοφυλακής, ο οποίος ηγείται των ερευνών για το Titan και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η αμερικανική ακτοφυλακή θα μπορέσει να εντοπίσει τις σορούς των θυμάτων.

Η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως τα συντρίμμια που εντόπισε νωρίτερα τηλεχειριζόμενο ρομποτικό σκάφος κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, ανήκουν στο τουριστικό βαθυσκάφος Titan.

Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους, τα οποία εντοπίστηκαν περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού.

"Ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς" έγινε ακόμη γνωστό.

Καταστροφική εσωτερική κατάρρευση, από μέσα προς τα έξω, του σκάφους

"Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω. Το πεδίο των συντριμμιών συνάδει με μια καταστροφική εσωτερική κατάρρευση του σκάφους", ανέφερε ο αντιναύαρχος Μάουτζερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιβάτες πιθανότατα δεν θα βρεθούν ποτέ.

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να ερευνούμε την περιοχή εκεί , αλλά δεν έχω απάντηση για προοπτικές αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, το ρομποτικό σκάφος από το πλοίο Horizon Arctic ανακάλυψε τον ουραίο κώνο του υποβρυχίου του Titan στον πυθμένα του Ατλαντικού, περίπου 500 μέτρα μακριά από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού.

Τα συντρίμμια είναι "συνεπή με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης", εξήγησε.

"Μετά από αυτή την εξακρίβωση, ειδοποιήσαμε αμέσως τις οικογένειες εκ μέρους της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της ενοποιημένης διοίκησης. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες".

Θα χρειαστεί χρόνος για να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γεγονότων στην "απίστευτα περίπλοκη" υπόθεση της καταστροφικής κατάρρευσης του υποβρυχίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάουτζερ.

Είπε ότι τα τηλεχειριζόμενα οχήματα που ερευνούν τον πυθμένα είναι "πολύ ικανά" και θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες. Ο αντιναύαρχος εκτίμησε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η ακτοφυλακή θα έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στο υποβρύχιο.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία OceanGate ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι οι επιβάτες του υποβρύχιου σκάφους με προορισμό τον Τιτανικό έχουν "δυστυχώς χαθεί".

"Πιστεύουμε τώρα ότι ο διευθύνων σύμβουλός μας Στόκτον Ρας, ο Σαχζάντα Ντάουντ και ο γιος του Σουλεμάν Ντάουντ, ο Χάμις Χάρντινγκ και ο Πολ-Ανρί Ναρτζολέτ, έχουν δυστυχώς χαθεί", ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.



"Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου", σύμφωνα με την ανακοίνωση. "Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν".




Τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν

Σήμερα η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν "συντρίμμια" στην περιοχή των ερευνών για το τουριστικό βαθυσκάφος, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Λίγο αργότερα, ο David Mearns, εμπειρογνώμονας και φίλος δύο επιβαινόντων στο μοιραίο σκάφος δήλωσε στο Sky News, ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν κατά την έρευνα για το Titan "δείχνουν" να είναι δύο τμήματα του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Το CNN μετέδωσε δε, επικαλούμενο πηγές, ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν είναι μέρος του εξωτερικού περιβλήματος του Titan.

Τα κρίσιμα τμήματα που βρέθηκαν είναι το πλαίσιο προσγείωσης, το πίσω κάλυμμα του υποβρυχίου και το φινιστρίνι.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη