Tο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2023


Tο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2023
Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στους αρχαίους πολιτισμούς των Ινκας, παρατηρώντας την μαγική σχέση τους με τη φύση; Το Central, το εστιατόριο που βρίσκεται στην Miraflores, στην περιοχή Barranco της Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, μας προσκαλεί σε ένα τέτοιο ταξίδι, μέσα από τις ξεχωριστές γεύσεις και αισθητικές της σύγχρονης περουβιανής κουζίνας του.


Ο ρουστίκ μινιμαλισμός, οι ακατέργαστες πρώτες ύλες, οι πρωτόγονες πρακτικές και οι πολύχρωμες συνθέσεις, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν
 το εστιατόριο Central στην κορυφή του πιο έγκριτου διαγωνισμού ανάδειξης των καλύτερων ρεστοράν, The World's 50 Best Restaurants.


Virgilio Martínez και Pía León στην κουζίνα του Central

Οι δημιουργικοί ιθύνοντες πίσω από αυτή την επιτυχία είναι οι σεφ Virgilio Martinez και Pia Pelon, οι οποίοι μέσω του καλοσχεδιασμένου μενού τους, οδήγησαν το εστιατόριο να βραβευτεί τόσο για την ποικιλομορφία των υλικών που χρησιμοποιεί, όσο και για την προσοχή του στην ιστορία και τις παραδόσεις του Περού. «Εκπροσωπούμε μια περιοχή, μια ποικιλομορφία και έναν πολιτισμό», αναφώνησε ο Martinez, ο οποίος σημείωσε ότι το βραβείο είναι σημαντικό για το Περού και τη Λατινική Αμερική, χάρη στην προβολή που προσφέρει στη γαστρονομία του μέρους, καθώς και στον πολιτισμό και την τέχνη του.

Virgilio Martínez και Pía León με το βραβείο του καλύτερου ρεστοράντ στον κόσμο για το 2023
Τι κάνει το Central τόσο ξεχωριστό;

Το Central εξυμνεί την παράδοση μέσα από το πρίσμα του αρχέγονου μινιμαλισμού, τόσο στην αρχιτεκτονική και το design του κτηρίου του, όσο και στα υλικά και την κουζίνα του. Από τα ακατέργαστα από πηλό πιάτα του που μοιάζουν με πετρώματα, έως τα πολύχρωμα και περίεργα σε όψη λαχανικά του, το εστιατόριο αποδεικνύει σε κάθε μενού του, τον απεριόριστο σεβασμό του στην φύση.

Στο Central, το μενού γευσιγνωσίας των 17 πιάτων, μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε την ενδοχώρα του Περού, όπως το Red Rocks, τα Jungle Highlands, το Ocean Floor, τους Coastal Foothills, την High Valley και τις πλαγιές των Άνδεων με μενού γευσιγνωσίας που ξεκινούν από τα 55,95 ευρώ και αγγίζουν τα 315 ευρώ. Χρησιμοποιώντας μόνο τοπικές πρώτες ύλες και καινοτόμες μεθόδους, ο Martínez ταξιδεύει τους επισκέπτες στην πλούσια βιοποικιλότητα του Περού και με τη μαγειρική του αποτυπώνει πλήρως την αγάπη του για την πατρίδα και τη φύση.

«Η φύση είναι ένα από τα καλύτερα μέρη, αν όχι το καλύτερο μέρος για να εμπνευστείς, να αποκτήσεις πραγματική σοφία και να δεις πράγματα που συμβαίνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια χωρίς να έχουν αλλάξει, και αυτό είναι πολύ ισχυρό» αποκαλύπτει ο σεφ. Ο ίδιος κάνει πολλές εξορμήσεις στη φύση, υπολογίζοντας πάντα στη βοήθεια ζωολόγων και γλωσσολόγων για να τον βοηθήσουν να κατανοήσει τις εξερευνήσεις του, και παραδέχεται ότι προτιμά να μιλάει μαζί τους, ή με αγρότες, περισσότερο από ό,τι με άλλους σεφ. Όταν αισθάνεται ότι έχει κολλήσει στην πόλη, αυτοί είναι οι άνθρωποι που τον σώζουν και τον βοηθούν να επιστρέψει στον γαστρονομικό εαυτό του.

Ανακαλύπτοντας το παρελθόν

Aν και τα τρία αστέρια Michelin που έχει κατακτήσει το εστιατόριο είναι από μόνα τους αρκετά για να αποδείξουν το μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι που συμβαίνει όταν κάποιος δειπνήσει στο Central, οι αποδείξεις δεν τελειώνουν εκεί.Το μενού του εστιατορίου αποτελεί την πιο δυνατή γευστική εμπειρία που μπορεί να συναντήσει κανείς στον κόσμο. Το μενού γευσιγνωσίας Alturas Mater του Central αποτελείται από 17 πιάτα. Οι πρώτες ύλες που απαρτίζουν κάθε πιάτο καλλιεργούνται, συλλέγονται, ή μεγαλώνουν από υψόμετρα που ξεκινούν από 20 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και φτάνουν μέχρι τα 4.100 μέτρα. Όπως και οι Ίνκας, ο Virgilio αντιλαμβάνεται τη γη σε κάθετο και όχι σε οριζόντιο επίπεδο.

Το μενού περιλαμβάνει πιάτα με ξεχωριστά ονόματα και υλικά. Το πιάτο River Cotton με παγωτό φασόλι, γαρίδες, καρύδια, huito (ή Genipa americana, ένα είδος φρούτου από το τροπικό δάσος), έως το πιάτο «αράχνες σε βράχο», με σαργάσα, ή αλλιώς φύκια, μύδια, καβούρι και πεταλίδες.

Το ίδιο αξιοσημείωτα είναι και τα πιάτα «Φυτά της ερήμου» με huarango (αμερικανικό χαρούπι), κίτρινο τσίλι, κρεμμύδι, και καρπό mamey, το «Ζυγαριά της ζούγκλας» με σαλιγκάρια ποταμού, gamitana (ψάρι γλυκού νερού), κουρκουμά, sangre de arból (ένα κόκκινο λατέξ από το φλοιό ενός είδους δέντρου, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για ιατρικούς σκοπούς) και το «Φλούδες δέντρων» με αβοκάντο, huacatay (Tagetes minuta στα λατινικά, που μερικές φορές ονομάζεται Περουβιανή μαύρη μέντα), kiwicha (αλλιώς γνωστό ως Love-Lies-Bleeding και συναντάται σε κήπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι μια αρχαία υπερτροφή στο Περού) και macre (ένα είδος κολοκύθας). Το κρασί που συνοδεύει το μενού είναι από τα καλύτερα που βρίσκονται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το Central έχει ως βασικό στόχο του την επανασύνδεση του ανθρώπου μέσα από την φύση και τη γαστρονομία. Δείχνει απεριόριστο σεβασμό στις αρχαίες πρακτικές των περουβιανών προγόνων και καλεί το κοινό σε μια εκ νέου ανακάλυψη αυτής της όμορφης χώρας, γεμάτης με μοναδικά συστατικά, τοπία, πολιτισμούς, παραδόσεις και ιστορία.

Η ομάδα του εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, της φύσης και του πολιτισμού και προσπαθεί να αναδείξει εκείνα τα άπιαστα στοιχεία που λίγοι άνθρωποι βλέπουν στην καθημερινή τους ζωή. Η αποστολή που αναλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν έχει προορισμό ή τέλος, αντίθετα, επικεντρώνεται στη συνεχή κίνηση, την παρατήρηση και τον σεβασμό στη χρονικότητα και την εποχικότητα που υπαγορεύει η Γη.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη