Χαλκιδική : Επανεκκίνηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Β. Ελλάδα

Τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη η Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η επένδυση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Την επανεκκίνηση των εργασιών για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης και έναρξης της εμπορικής παραγωγής στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026 ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής της Eldorado Gold και αντιπρόεδρος για την Ελλάδα, Χρήστος Μπαλάσκας.

Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το 2017 και έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50 % καθώς έχουν ήδη επενδυθεί 550 εκατ. δολάρια. 
Για την ολοκλήρωση του μεταλλευτικού έργου των Σκουριών θα απαιτηθεί πρόσθετη επένδυση ύψους 845 εκατ. ευρώ μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, τη διαχείριση των υδάτων, την κατασκευή του χώρου ξηρής απόθεσης των υπολειμμάτων, κ.α.

Στη φάση της εμπορικής λειτουργίας προβλέπεται ότι θα παράγει 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού ετησίως ενώ η διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη.

Το open pit του μεταλλείου των Σκουριών θα έχει διάμετρο 800 μέτρων και βάθος περίπου 750 μέτρων.
Μετά το πέρας της εκμετάλλευσης το οποίο υπολογίζεται σε βάθος χρόνου στα 23 έτη, το open pit θα επαναπληρωθεί με υλικό που θα προκύψει από την επεξεργασία του μεταλλεύματος και θα αποκατασταθεί πλήρως η χλωρίδα στην περιοχή.
Για τον σκοπό αυτό έχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή ύψους 57,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα παραμείνουν δεσμευμένα έως το τέλος της αποκατάστασης.

Σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, δεν θα υπάρξει καμία επίδραση στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής από την μεταλλευτική δραστηριότητα.
Τα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Αριστοτέλη υπολογίζονται στα 80 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διατεθούν για ανάγκες του δήμου σύμφωνα με τις αποφάσεις της διοίκησης του.

Κατά την διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις σκουριές θα απασχοληθούν γύρω στους 900 εργαζόμενους.
Σε πλήρη λειτουργία το εργοτάξιο των Σκουριών θα απασχολεί χίλιους πεντακόσιους μόνιμους εργαζόμενους και θα στελεχωθεί από κατοίκους της περιοχής κατά βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπαλάσκας, με την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας (που περιλαμβάνει - εκτός από τις Σκουριές - τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας και Στρατωνίου - Μαύρων Πετρών) η χώρα μας θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη με 215.000 ουγγιές ετησίως. Πρώτη είναι η Σουηδία που παράγει 260.421 ουγγιές και ακολουθεί η Φινλανδία με 247.560 ουγγιές. Συγκριτικά σήμερα η παραγωγή από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας είναι 56.333 ουγγιές.

"Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία ​στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής τη Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση εν γένει", τονίζει η εταιρεία.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης η κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας στην Ολυμπιάδα που είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων στο παρελθόν. Η εταιρεία έχει καταθέσει τρεις εναλλακτικές προτάσεις ως προς την τεχνολογία που θα εφαρμοστεί στη μονάδα, μια εκ των οποίων είναι πρωτοποριακή, σε συνεργασία με το ΕΜΠ ενώ οι άλλες δυο εφαρμόζονται διεθνώς.

Η ολοκλήρωση των έργων απαιτεί νέες επενδύσεις ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ και θα επιφέρει - σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο - μεταξύ άλλων εξαγωγές ύψους 11 δισεκ., έσοδα του Δημοσίου 2 δισ., 5.000 θέσεις εργασίας και περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 120 εκατ.

Έως τώρα επενδύονταν στην μεταλλευτική δραστηριότητα ίδια κεφάλαια της Eldorado gold, πλέον όμως η ρευστότητα αυξήθηκε, μετά την δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα EBRD , η οποία και συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Καναδικής πολυεθνικής, 
Η Eldorado Gold θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη μεταλλευτικής δραστηριότητας και σε πλούσιες σε μεταλλεύματα περιοχές της Θράκης, μόλις ολοκληρώσει την επένδυση στην βορειοανατολική Χαλκιδική, σύμφωνα με τον κύριο Μπαλάσκα.

Ο κ. Μπαλάσκας τόνισε επίσης πως κύριο μέλημα της επιχείρησης που προχωρά στην  μεγάλη αυτή επένδυση στην Χαλκιδική, είναι η απρόσκοπτη και ειλικρινής επικοινωνία με την τοπική κοινωνία, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητή η σημασία του έργου για την περιοχή και τους κατοίκους της.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ στελεχών της εταιρείας και φορέων και κατοίκων της περιοχής, σε μία όπως τονίστηκε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα οργανωμένη προσπάθεια αμφίδρομης επικοινωνίας.

Η εταιρεία τονίζει ακόμη ότι έχει αναπτύξει και εφαρμόζει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), το οποίο αποτελεί ένα εθελοντικό, ενδοεταιρικό σύνολο υποχρεώσεων σχετικών με την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Υγεία & Ασφάλεια, το Περιβάλλον, την Κοινωνία, καθώς και ολοκληρωμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής & Κοινωνικής Διαχείρισης που αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση και στον μετριασμό των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδράσεων του οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη