14 εκατομμύρια την ώρα, τα κέρδη της πιο κερδοφόρας εταιρείας του κόσμου


Ο Σαουδαραβικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός η Saudi Aramco, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πτώση σχεδόν 38% στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου, λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Aramco υποχώρησαν στα 112,81 δισ. ριάλ (30,07 δισ. δολάρια) για το τρίμηνο, από 181,64 δισ. ριάλ πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία. Ωστόσο, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 29,8 δισ. δολάρια που ανέμεναν 15 αναλυτές σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Aramco.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης μέρισμα λίγο πάνω από 19,51 δισ. δολάρια για το β’ τρίμηνο, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη διανομή το α’ τριμήνου.

Οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν ισχυρά ή και ρεκόρ κερδών το β’ τρίμηνο του 2022, αφού οι δυτικές κυρώσεις κατά του κύριου εξαγωγέα, της Ρωσίας, συμπίεσαν την ήδη στενή παγκόσμια αγορά, προκαλώντας αύξηση των τιμών του αργού και του φυσικού αερίου.

Το Brent σημειώνεται ότι έχει υποχωρήσει από τα 113 δολάρια το βαρέλι που κατέγραφε πέρυσι, εν μέσω ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση και άφθονες προμήθειες, αν και η Μόσχα και το Ριάντ προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές.

Οι τιμές πετρελαίου βρίσκονται τώρα στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τις προμήθειες σε χαμηλά επίπεδα για έναν ακόμη μήνα, ώστε να συσφίξουν περαιτέρω τις διεθνείς αγορές.

Ο OPEC+, ο οποίος αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, έχει περιορίσει την προσφορά από τα τέλη του περασμένου έτους για να ενισχύσει την αγορά.

“Στην Aramco, η μεσο – μακροπρόθεσμη εκτίμησή μας παραμένει αμετάβλητη. Με την αναμενόμενη ανάκαμψη της ευρύτερης παγκόσμιας οικονομίας, μαζί με την αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των αερομεταφορών, οι επενδύσεις σε ενεργειακά έργα θα είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Aramco έχει σημειώσει άνοδο περίπου 10,7% φέτος στα 32,3 ριάλ.

“Οι προμήθειες της Aramco παραμένουν επαρκείς παρά τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου”

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, δήλωσε ότι οι προμήθειες της εταιρείας προς τους πελάτες παραμένουν επαρκείς, παρά τις πρόσφατες περικοπές της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Nasser πρόσθεσε επίσης ότι παρά τις οικονομικές προκλήσεις, η Aramco βλέπει θετικά μηνύματα ότι η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ανθεκτική και ότι η κινεζική ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη