"Γλέντι" στον Κωτσόβολο με το κλείσιμο των MediaΜarkt


Τέλος εποχής για τα MediaMarkt στην Ελλάδα καθώς μέσα στον Αύγουστο η γερμανικής προέλευσης αλυσίδα, η οποία από το 2019 είχε περάσει κάτω από τον έλεγχο της Public, κατέβασε πινακίδες με την επωνυμία από τα 12 καταστήματα τα οποία πλέον έχουν μετονομαστεί σε Public + Home.

Είχε προηγηθεί η συνύπαρξη των δύο σημάτων για ένα χρονικό διάστημα, όμως όπως είχε προαναγγελθεί – χωρίς να έχει προσδιορισθεί το χρονικό διάστημα που θα λάμβανε χώρο το γεγονός – το σήμα της MediaMarkt σε επίπεδο φυσικών καταστημάτων έκανε τον κύκλο του στην Ελλάδα.

Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με το ηλεκτρονικό κατάστημα της MediaMarkt το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί όμως το πιθανότερο είναι και αυτό να «οδηγεί» στην σελίδα των Public. Η «αποκαθήλωση» του σήματος της MediaMarkt δεν είναι μία ακόμη αποχώρηση από την ελληνική αγορά καθώς έως και πριν την συγχώνευση της με την Public ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αυτόνομος παίκτης της αγοράς ηλεκτρικών πίσω από την Κωτσόβολος.

Αν, και όπως προαναφέρθηκε, ήταν γνωστή η εξέλιξη, το χρονικό διάστημα που σημειώθηκε αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των πωλητών της Κωτσόβολος καθώς κύκλοι της αγοράς αναμένουν ότι θα λειτουργήσει υπέρ του ηγέτη της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες από αντιπροσωπείες και εισαγωγείς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι άγνωστο το πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στην απουσία του σήματος MediaMarkt, ένα σήμα που είχε το δικό του κοινό στις ηλεκτρικές αλλά κυρίως στις ηλεκτρονικές συσκευές.


Όταν το 1+1 δεν κάνει 2
Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους της αγοράς που έχουν πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία, τα μερίδια σε μαύρες συσκευές (σ.σ. διέθεταν και πριν την συγχώνευση τόσο τα Public όσο και τα MediaMarkt) είναι σε χαμηλότερο επίπεδο το 2022 από τα ποσοστά που άθροιζαν οι δύο παίκτες πριν το 2019 που πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση. Ενδεικτικό του ότι ο πολυδιαφημισμένος «γάμος» δεν απέφερε τα αναμενόμενα είναι η σύγκριση των οικονομικών μεγεθών πριν και μετά.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Public το 2021, τελευταία χρονιά για την οποία έχει ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη, διαμορφώθηκε σε 436,7 εκατ. ευρώ, είναι κατά 13 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τις πωλήσεις που είχαν πετύχει ξεχωριστά οι δύο εταιρείες το 2018 (256,3 εκατ. ευρώ το Public σε επίπεδο ομίλου και 192,8 εκατ. ευρώ η MediaMarkt). To ενοποιημένο σχήμα εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα μεγέθη του 2018 το 2022 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε δώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Public Group, Ρόμπυ Μπουρλάς.

Ο «γάμος» των δύο εταιρειών αποδείχθηκε επίσης καταστροφικός σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της Public. Το 2018 είχε βρεθεί πολύ κοντά στο να κάνει την υπέρβαση και να εμφανίσει μετά από μία μακρά περίοδο ζημιογόνων χρήσεων θετικά αποτελέσματα. Την χρονιά εκείνη είχε ζημιές προ φόρων μόλις 964 χιλ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου ενώ η Media Markt στον τελευταίο ισολογισμό της (Οκτώβριος 2018 – Νοέμβριος 2019) ζημιές 6 εκατ. ευρώ. Το 2021 το ενοποιημένο σχήμα εμφάνισε ζημιές προ φόρων ύψους 58,7 εκατ. ευρώ, πολλαπλάσιες από οποιαδήποτε άλλη χρήση στην ιστορία των δύο εταιρειών.

Τον τελευταίο ένα χρόνο, μετά και από τις ζημιές ρεκόρ του 2021, γίνεται προσπάθεια μείωσης τους δικτύου καταστημάτων. Από τα 70 που διέθετε το κοινό σχήμα στα τέλη του 2021 σήμερα λειτουργούν 61 ενώ υπήρξε και μείωση χώρων σε κάποια μεγάλα καταστήματα της Media Markt.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη