Ανω των 2 δις ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες


Συγκλονισμένη από τις καταστροφές στην Ελλάδα δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές της δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της χώρας. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Κομισιόν θα κινητοποιήσει όλους τους αναγκαίους πόρους, μέσα από τους οποίους – όπως είπε η Ελλάδα μπορεί να λάβει συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ, γύρω στα 2,2. 
Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είμαστε μία Ένωση αλληλεγγύης, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Όπως επισήμανε, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χρήματα από την προηγούμενη περιόδο που δεν δαπανήθηκαν και από τα Ταμεία Συνοχής. 
Το δεύτερο, όπως είπε, είναι τα κεφάλαια που μπορούμε να διοχετευθούν άμεσα στους Έλληνες από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης. Το τρίτο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. «Έχουμε δύο ταμεία από το προηγούμενο πρόγραμμα και πλέον έχουμε και το νέο πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική» είπε η πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. μπορεί να διοχετεύσει και κάποιος πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης: «Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και τότε θα μπορέσουμε να σας διαθέσουμε από εκεί 400 εκατ. ευρώ» σημείωσε.

Ποιο είναι το συνολικό κόστος από τις καταστροφές άμεσες και δευτερογενείς, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί πριν ολοκληρωθεί η καταγραφή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 
Οι πρώτες κυβερνητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4 δισ. ευρώ και αυτό το ποσό, είναι για την καταβολή αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των υποδομών.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι επιτροπές του κοινοβουλίου» τόνισε η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κατά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των επαφών του με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

«Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια» πρόσθεσε η κ. Μέτσολα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βρίσκεται εκεί προκειμένου να κινητοποιηθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, για να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα: «Να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη