Ελλάδα : Από τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη, με την κερδοσκοπία να φτάνει στα όρια της "μαύρης αγοράς"


Στα υψηλά 13 μηνών βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, τόσο σε ότι αφορά την βενζίνη, όσο και το diesel κίνησης, ενώ η τάση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent παραμένει ανοδική και δεν οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να σπάσει εκ νέου το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι.
Βέβαια η αύξηση της τιμής των καυσίμων στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό χωρίς να συντρέχουν κάποιοι λόγοι στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.
Ανεξέλεγκτα τα Ελληνικά διυλιστήρια ανεβάζουν συνεχώς τις τιμές των καυσίμων, χωρίς η  Κυβέρνηση να δείχνει κάποια διάθεση να συγκρατήσει την κερδοσκοπία, με τους αρμόδιους υπουργούς να ψελλίζουν αστείες δικαιολογίες για την ανικανότητα τους να ελέγξουν την αγορά που ελέγχεται από τα  διυλιστήρια δύο οικογενειών.
 Μέσα σε αυτό το κλίμα πλησιάζει η ημερομηνία για την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι η τιμή του θα σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού εφέτος δεν θα υπάρχει κρατική επιδότηση στην αντλία.

Έτσι λοιπόν αυξάνονται οι φόβοι ότι θα επιστρέψουν με ένταση οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, ακόμη και σε προϊόντα που μέχρι στιγμής δεν είχαν αυξηθεί σημαντικά, ενώ αναμένουν οι παράγοντες της αγοράς και νέο κύκλο ανόδου στις τιμές των τροφίμων. 
Με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Παρατηρητήριο Τιμών σε καμιά περιοχή της χώρας η μέση τιμή δεν είναι κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το πετρέλαιο κίνησης (diesel) που σε όλη την επικράτεια έχει υπερβεί σε μέσα επίπεδα τα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 2,037 ευρώ το λίτρο, η αμόλυβδη των 100 οκτανίων στα 2,211 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,844 ευρώ το λίτρο.

Στην Θεσσαλονίκη πλέον η μέση τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο, φτάνοντας στα 2,004, όπως και στη Αττική που διαμορφώθηκε στα 2,006 ευρώ το λίτρο. Η υψηλότερη μέση τιμή πανελλαδικά καταγράφεται στον νομό Κυκλάδων με 2,269 ευρώ το λίτρο.

Στις διεθνείς αγορές η τιμή του Brent βρέθηκε χθες ακόμη και πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Ρωσίας στις αρχές του καλοκαιριού για μείωση της παραγωγής συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, ενώ δεν εμφανίζει έως τώρα σημάδια αποκλιμάκωσης ούτε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη