Οι 6 Ελληνες στην λίστα με τους 3.194 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη


Οι έξι Έλληνες στην λίστα με τους 3.194 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη 
Με σημαντικές πτώσεις στις μετοχικές και άλλες αγορές το 2022, ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως μειώθηκε κατά 3,5%.

Μείωση του συνολικού πλούτου
Η μελέτη της Altrata επισημαίνει ότι το 2022 υπήρχαν 3.194 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο, ένα ποσό μειωμένο κατά 3,5%, σε σχέση με το 2021. Η ίδια πηγή διαπιστώνει ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων ήταν επίσης μειωμένος το 2022, κατά 5,5%, αγγίζοντας τα 11,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα 13,1 τρις. του 2021.

Σημαντικός χαμένος του 2022 να είναι ο Jeff Bezos, του οποίου η καθαρή αξία (net worth) μειώθηκε κατά 57 δις. δολάρια λόγω της πτώσης της μετοχής της Amazon κατά 38% στις 10 Μαρτίου. Μικρή αλλά σημαντική μείωση είδε και ο Elon Musk, χάνοντας 39 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον έριξε από την πρώτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου σύμφωνα με την λίστα του Forbes.

Η ίδια έκθεση εξηγεί ότι η μείωση του πλούτου οφείλεται σε μια ύφεση στις κεφαλαιαγορές, η οποία οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων, πληθωρισμό και αυξημένη επιφυλακτικότητα των επενδυτών, από την οποία δεν γλύτωσαν ούτε οι τάξεις των δισεκατομμυριούχων. Αντίστοιχα το περιοδικό Forbes εξηγεί ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά τα ποσά αυτά μειώνονται με τις πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις να πλήττουν τόσο τις δημόσιες, όσο και τις ιδιωτικές αγορές.

Ποιες χώρες στον κόσμο έχουν τους περισσότερους πλούσιους ανθρώπους;
Παρόλες τις παραπάνω πτώσεις, οι ΗΠΑ και μάλιστα η Νέα Υόρκη συνεχίζει να παραμένει η πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους για το 2022 – με 136 για την ακρίβεια- σύμφωνα με τα ευρήματα της Altrata. Δεύτερο κατά σειρά ακολουθεί το Hong Kong, με 122 δισεκατομμυριούχους και μετά το San Francisco, με 84.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους το 2022, με 955 άτομα. Ακολουθεί η Κίνα με 357 άτομα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 173 δισεκατομμυριούχους. Η Ασία ωστόσο, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 7,1% σε 835 άτομα. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική δέχθηκαν το επόμενο μεγαλύτερο πλήγμα, κατά 3,4%, αφήνοντας μόνο 141 δισεκατομμυριούχους, ενώ η Βόρεια Αμερική κατέλαβε την τρίτη θέση όσον αφορά την πτώση, με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων να μειώνεται κατά 2,3% σε 1.011 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας του Forbes, η Ελλάδα εκπροσωπείται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων από την Μαρία Αγγελικούση, την Μαριάννα Λάτση, τον Τέλη Μυστακίδη, τον Φίλιππο Νιάρχο, τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον Στέλιο Χατζηιωάννου.

Στην κορυφή της λίστας του Forbes βρίσκεται ο Μπερνάρ Αρνό, για πρώτη φορά. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, ψηλότερα από όλους είναι η Μαρία Αγγελικούση. 

Η διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρείας Angelicoussis Group βρίσκεται στην 455η θέση της λίστας του Forbes και η περιουσία της εκτιμάται σε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αντώνης Αγγελικούσης ίδρυσε την εταιρεία το 1947 και η εγγονή του, Μαρία Αγγελικούση, πήρε τα ηνία μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γιάννη, τον Απρίλιο του 2021. 

Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Κέμπριτζ και εργάστηκε για δύο χρόνια ως γιατρός στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στον όμιλο, ως αντιπρόεδρος. Η Angelicoussis Group έχει 142 πλοία, μεταξύ των οποίων πετρελαιοφόρα και τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Λίστα Forbes: Οι άλλοι 5 Έλληνες της λίστας 
Άλλοι πέντε Έλληνες φιγουράρουν στη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους, πέρα από την Μαρία Αγγελικούση. 

Στη θέση 905 βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με περιουσία 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί ο Φίλιππος Νιάρχος, στην 1.067η θέση, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 2,8 δισεκατομμύρια. 

Τέταρτος, ανάμεσα στους Έλληνες δισεκατομμυριούχους, είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (και η οικογένειά του) με 1,9 δισεκατομμύρια. Ακολουθούν η Μαριάννα Λάτση με την οικογένειά της (θέση 1.804), με 1,6 δισ. και ο Σπύρος Λάτσης (με την οικογένειά του), στη θέση 1.905 και περιουσία 1,5 δισεκατομμύρια. 

«Χαμένοι» Μασκ και Μπέζος 
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2023 είναι ο Μπερνάρ Αρνό. Ο επικεφαλής της LVMH κέρδισε 53 δισ. τον τελευταίο χρόνο και η περιουσία του ανήλθε σε 211 δισ. δολάρια. 

Ο Τζεφ Μπέζος είναι αυτός που έχασε τα περισσότερα, από τους δισεκατομμυριούχους που είναι στις 25 πρώτες θέσεις. Η μετοχή της Amazon υποχώρησε κατά 38%, με συνέπεια να χάσει 57 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, έπεσε από τη δεύτερη στην τρίτη θέση της λίστας, με 114 δισεκατομμύρια. 

Δεύτερος είναι ο Έλον Μασκ με περιουσία ύψους 180 δισεκατομμυρίων. Ο ιδιοκτήτης του Twitter είναι εκείνος που υπέστη τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες μετά τον Τζεφ Μπέζος, καθώς η περιουσία του μειώθηκε κατά 39 δισεκατομμύρια. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη