Ναυάγιο πλοίου βρέθηκε καταμεσής της ερήμου, φορτωμένο χρυσάφι


Η ανακάλυψη καταμεσής της ερήμου στην νοτιοδυτική Αφρική, ενός πλοίου που εξαφανίστηκε 500 χρόνια πριν, είναι μία από τα πιο συναρπαστικά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών.

Tο "Bom Jesus" (ο καλός Ιησούς), ήταν ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο που απέπλευσε από την Λισαβόνα της Πορτογαλίας, την Παρασκευή 7 Μαρτίου του 1533.
Η τύχη του αγνοούνταν μέχρι το 2008 όταν τα υπολείμματα του ανακαλύφθηκαν στην έρημο της να μην μπει στην Αφρική κατά την διάρκεια εργασιών εξόρυξης διαμαντιών κοντά στην ακτή.

Όταν το πλοίο βούλιαξε κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας, βρίσκονταν καθοδόν προς την Ινδία φορτωμένο με χρυσάφι και χάλκινα νομίσματα.
2000 όλο χρυσά νομίσματα και δεκάδες χιλιάδες κιλά χαλκού ανακαλύφθηκαν πάνω στο ναυάγιο του πλοίου σχεδόν άθικτα.





Εικάζεται πως όταν το πλοίο βυθίστηκε κοντά στις ακτές, καταπλακώθηκε από έναν βράχο και πολλά χρόνια αργότερα, όταν αποτραβήχτηκε η θάλασσα, το κουφάρι του σκάφους εμφανίστηκε στην έρημο της Ναμίμπια.

Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το πλοίο υποδεικνύει πως η καταιγίδα που προκάλεσε την διεύθυνση του ήταν ιδιαίτερα βίαιη.
Η απουσία ανθρώπινων υπολειμμάτων αν και βρέθηκαν ορισμένα τμήματα ανθρώπινων σκελετών, υποδεικνύει πως το πλήρωμα είτε εγκατέλειψε το σκάφος, είτε έχασε την ζωή του στη θάλασσα.

Αν και δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία για την ιστορία του σκάφους εικάζεται πως το πλοίο ήταν ένα ιδιαίτερο σκάφος για την εποχή, καθώς ήταν μεγαλύτερο, πιο αποδοτικό και ανθεκτικό, από τα υπόλοιπα πλοία της εποχής του.

Σήμερα ο "καλός Ιησούς" είναι ένα από τα παλιότερα και πιο πολύτιμα ναυάγια που έχουν ανακαλυφθεί στην Δυτική Ακτή της υποσαχάριας Αφρικής.

Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το ναυάγιο ονομάζονταν απαγορευμένη περιοχή καθώς εκατοντάδες Γερμανοί τυχοδιώκτες τριγυρνούσαν στην περιοχή αναζητώντας διαμάντια.

Η εταιρεία διαμαντιών "DeBeers" σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ναμίμπια συνεργάζονται για την διατήρηση του ναυαγίου και η περιοχή παραμένει κλειστή για το κοινό.

Κάποιες πρώτες ιδέες για την δημιουργία μουσείου στην περιοχή του ναυαγίου έχουν αρχίσει να συζητιούνται από τους αρμόδιους φορείς της Αφρικανικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη