Η είδηση από τη Γερμανία έρχεται να γκρεμίσει τις γλυκές αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας. Είναι ένα εμβληματικό παιχνίδι πολλών γενεών. Τα Playmobil πρωταγωνίστησαν στην παιδική ηλικία εκατομμυρίων αγοριών και κοριτσιών.
Σήμερα, ωστόσο, η κατάστασή τους δεν είναι και η πιο ευνοϊκή. Η γερμανική εταιρεία παιχνιδιών, η οποία ανήκει στον όμιλο Horst Brandstätter, ανακοίνωσε τις περικοπές 700 θέσεων εργασίας έως το 2025, που αντιπροσωπεύουν το 17% των 4.100 εργαζομένων παγκοσμίως.
Η Playmobil είχε προβλήματα εδώ και χρόνια, αλλά το τρέχον οικονομικό πλαίσιο στη Γερμανία φαίνεται να έχει επιδεινώσει την κατάστασή της.
Τα τελευταία δύο χρόνια, συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της μάρκας γνώρισαν ανησυχητική πτώση, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη μείωσης του κόστους και αναδιάρθρωσης της εταιρείας, σύμφωνα με γερμανικά οικονομικά μέσα.
Η πανδημία περιόρισε σημαντικά τις πωλήσεις Playmobil
Όπως σε πάρα πολλές εταιρίες η πανδημία ήταν η αρχή της παρακμής της.
Από τις 700 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, οι 369 από αυτές βρίσκονται στη Γερμανία. Η διοίκηση της εταιρείας έλαβε αυτή την απόφαση μετά από διεξοδική έρευνα για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Αν και αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις, όπως η «απόσπαση» εργαζομένων σε άλλες εταιρείες, οι απολύσεις κατέληξαν να είναι αναπόφευκτες.
Η Playmobil είχε προβλήματα εδώ και χρόνια, αλλά το τρέχον οικονομικό πλαίσιο στη Γερμανία φαίνεται να έχει επιδεινώσει την κατάστασή της
Η πανδημία του COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στη Playmobil και στη βιομηχανία παιχνιδιών γενικότερα. Κατά τους μήνες του εγκλεισμού και του κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων, ο κλάδος των παιχνιδιών παρουσίασε μείωση στις πωλήσεις λόγω των αλλαγών στις συνήθειες διασκέδασης των παιδιών και της κρίσης στις μεταφορές.
Μια πικρή επέτειος για τα Playmobil
Ακριβώς, αυτές οι άσχημες στιγμές έρχονται όταν η εταιρεία κλείνει τα 50 της χρόνια. Το Playmobil έχει τις ρίζες του στο μυαλό του Hans Beck, ενός Γερμανού μηχανικού που σχεδίασε τις εμβληματικές κούκλες το 1973.
Ο Μπεκ, ο οποίος πέθανε το 2009, δημιούργησε μικρές πλαστικές κούκλες με ανθρώπινη φιγούρα, αρθρωτούς γοφούς και χέρια σε σχήμα λαβίδας που του επέτρεπαν να πιάνει αντικείμενα. Αυτές οι κούκλες έγιναν σύντομα viral της εποχής και έθεσαν τις βάσεις για αυτό που θα γινόταν αυτοκρατορία παιχνιδιών.
Η κρίση του κλάδου
Η Playmobil δεν είναι η μόνη εταιρεία παιχνιδιών που αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά την πανδημία. Η βιομηχανία παιχνιδιών έχει επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες, του ανταγωνισμού από τα βιντεοπαιχνίδια και της αυξανόμενης προτίμησης για ηλεκτρονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών.
Ορισμένες εμβληματικές μάρκες, όπως η Toys «R» Us, είχαν ήδη αναγκαστεί να κλείσουν τις πόρτες τους πριν από το 2020 λόγω του διαδικτυακού ανταγωνισμού και των αλλαγών στις προτιμήσεις των καταναλωτών.