Temu : Τζίρος 250 χιλιάρικα τη μέρα στην Ελλάδα


Οι περισσότεροι από εκείνους που ασχολούνται με το διαδίκτυο και τις ψηφιακές αγορές κάπου θα έχουν ακούσει το Temu το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην Ελλάδα. 
Πάρα πολλοί αναρωτήθηκαν αν είναι απάτη, αλλά φαίνεται πως το marketplace λειτουργεί κανονικά.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Temu είναι ένα διαδικτυακό marketplace κινεζικών συμφερόντων το οποίο έχει γίνει πολύ γνωστό για τις εντυπωσιακές προσφορές του σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων που φτάνουν στους καταναλωτές κατευθείαν από την Κίνα.

Το Temu ειδικά τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργήσει μία φρενίτιδα. H Humble μία εταιρεία που ασχολείται με το e-commerce έκανε μία σχετική έρευνα για να δει πόσα λεφτά αποκομίζει ο κινεζικός κολοσσός μόνο από την ελληνική αγορά.

Υπολόγισαν λοιπόν ότι το Temu δέχεται στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 10.000 παραγγελίες την ημέρα με το μέσο καλάθι των Ελλήνων χρηστών να φτάνει περίπου τα 25 ευρώ. Με πολύ απλά λόγια μιλάμε για έναν τζίρο της τάξης των 250.000 ευρώ την ημέρα.

Οι ενστάσεις και η ευρωπαϊκή αγορά
Δεν είναι βέβαια μόνο η ελληνική αγορά. Το Temu εκμεταλλευόμενο την ακρίβεια που έχει σαρώσει όλη την Ευρώπη κατάφερε να εξαπλωθεί ραγδαία στην ήπειρό μας εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά που περνάνε καθημερινά από εδώ και οδηγούνται προς την Κίνα.

Λίγες εβδομάδες πριν πάντως, η ένωση καταναλωτών στη Γερμανία δημοσίευσε ένα αναλυτικότατο άρθρο σχετικά με το συγκεκριμένο marketplace. Στο άρθρο αυτό τονίζεται η χαμηλή ποιότητα των προϊόντων, οι πολλές καταστροφές τους κατά τη μεταφορά αλλά και το γεγονός ότι πολλά από τα ηλεκτρονικά προϊόντα που πουλά δεν έχουν την πιστοποίηση CE.

Oύτως ή άλλως πάντως υπάρχουν ζητήματα για τα προσωπικά δεδομένα που κρατάει η εφαρμογή για κάθε διάδραση στην πλατφόρμα της.

Βέβαια, ακόμα και έτσι είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς το πολύ επιθετικό marketing σε συνδυασμό με τα δωρεάν μεταφορικά και κυρίως με τιμές που είναι αδύνατον να βρεις στην ελληνική αγορά

Η Temu, διαχειρίζεται ένα διαδικτυακό κατάστημα στο οποίο κάποιος μπορεί να βρει σχεδόν τα πάντα, από είδη σπιτιού μέχρι και ηλεκτρονικά είδη. 
Έκανε την εμφάνισή της στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός των ΗΠΑ, το “Super Bowl”, με ένα διαφημιστικό κατά την διάρκεια του αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου, το οποίο ενθάρρυνε τους καταναλωτές να «ψωνίζουν σαν δισεκατομμυριούχοι».

Το σκεπτικό της εταιρείας; Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δισεκατομμυριούχος για να ψωνίσει σαν έναν τέτοιον.

Η εταιρεία προσφέρει πολλά πράγματα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, ένα γυναικείο μαγιό κοστίζει μόλις 6,50 δολάρια και ένα ζευγάρι ασύρματων ακουστικών κοστίζει 8,50 δολάρια. 
Αυτές είναι πάρα πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες τοποθετούν την Temu ως την μεγαλύτερη ανταγωνιστή της κινεζικής εταιρείας Shein, η οποία προσφέρει φθηνά ρούχα και είδη σπιτιού στους καταναλωτές της σε επίσης πολύ χαμηλές τιμές.

Πως η Temu πέρασε σε λήψεις την Amazon και το Walmart

H Temu, ξεκίνησε να λειτουργεί πέρυσι το Σεπτέμβριο όταν δημιουργήθηκε από την Pinduoduo, η οποία άλλαξε το όνομά της μέσα στον Φεβρουάριο σε PDD. Η PDD είναι μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, έχοντας πάνω από 900.000.000 χρήστες. Προσφέρει ένα επιχειρηματικό μοντέλο ομαδικών αγορών, που επιτρέπει στους καταναλωτές της να εξοικονομούν χρήματα αγοράζοντας «ομαδικά» ένα αντικείμενο μαζί με φίλους τους.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι εγκαταστάσεις της εφαρμογής της Temu ήταν περισσότερες από αυτές των Amazon, Walmart και Target, μόλις τους πρώτους μήνες «ζωής» της. Αυτή είναι εικόνα που επικρατεί και σήμερα, καθώς η Temu δεν έχει χάσει την «πρωτιά» της στον συγκεκριμένο τομέα.

Η εταιρεία έχει ιδιαίτερη επιτυχία στον να ελκύει νέους χρήστες, επειδή προσφέρει συνεχώς εξαιρετικά χαμηλές τιμές στα προϊόντα της. Μάλιστα, μπορεί να προσφέρει εκπτώσεις μέχρι και 89% σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Μήπως είναι πολύ φτηνή για να είναι καλή η Temu;

Ο Michael Felice, ο οποίος είναι συνεργάτης της εταιρείας συμβουλών διαχείρισης Kaerney, δήλωσε πως πιστεύει ότι η Temu έχει ξεχωρίσει στον τομέα των συγκεκριμένων αγορών επειδή απλώς πουλάει προϊόντα χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσαύξηση στις τιμές της. Φυσικά ο ίδιος αναρωτήθηκε στις δηλώσεις του, αν οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να δεχτούν τις τιμές της εταιρείας, αλλά και αν τα προϊόντα που διαχειρίζεται η Temu είναι καλά, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής τους.

Η Deborah Weinswig, η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Coresight Research, προειδοποίησε πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κάποιος αν η Temu διατηρήσει αυτές τις χαμηλές τιμές, που περιέχουν δωρεάν αποστολή και άλλα προνόμια, τώρα που αυξάνεται η ζήτησή της.

Η Temu στοχεύει να συνεχίζει να πειραματίζεται στο μάρκετινγκ και τις προσφορές, κάτι που το καθιστά δυνατό η μητρική της εταιρεία, PDD, με όλους τους πλούσιους πόρους που κατέχει.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη