Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών


Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών
Το νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή των Ελευθέρων Επαγγελματιών, παρουσίασε στην εισαγωγική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα, που δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του κατώτατου μισθού.

Ταυτόχρονα αποκτούν όμως και ένα κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια, γιατί όσοι παρουσιάζουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό όριο, θα απαλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. ενώ η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι στο 25%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (πλην αυτών που έχουν μπλοκάκι), δεν θα μπορούν πρακτικά να δηλώσουν ετησίως κάτω από 10.920 ευρώ τον χρόνο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν γίνεται επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό. "Πρέπει να δούμε τη στρεβλή εικόνα για να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται οι περισσότεροι να δηλώνουν λιγότερα από τον υπάλληλό τους", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι διαρκής η μάχη με μια βαθιά αντικοινωνική στάση, όπως η φοροδιαφυγή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντικοινωνική στάση η φοροδιαφυγή
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "αντικοινωνική στάση" την απόκρυψη των εισοδημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής που είναι δημόσιος πλούτος, θα επιστραφούν στους πολίτες.

Για να δώσουμε και ένα παράδειγμα πώς αλλάζει η φορολόγηση των Ελευθέρων Επαγγελματιών. Αν σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει εισόδημα 3.000 ευρώ και είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν τέτοια εισοδήματα, ο φόρος που τους αναλογεί είναι 270 ευρώ. Αν δηλώνουν 6.000 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται στα 540 ευρώ.

Εφόσον με το νομοσχέδιο το τεκμαρτό εισόδημα διαμορφώνεται πλέον κοντά στα 11.000 ευρώ- και αναμένεται να αναπροσαρμοστεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο έτος- ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν είναι της τάξης των 1.120 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη