Επίδομα θέρμανσης και για όσους ζεσταίνονται με ρεύμα - Τι αλλάζει στα τιμολόγια από 1η Ιανουαρίου

Επίδομα θέρμανσης και για όσους ζεσταίνονται με ρεύμα - Τι αλλάζει στα τιμολόγια από 1η Ιανουαρίου
Eπίδομα θέρμανσης και σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν το χειμώνα προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανακοίνωσε ακόμα ότι έρχεται ενιαίος τύπος τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου στο οποίο θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει κάποιο διαφορετικό, προκειμένου να μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και να επιλέγουν τον φθηνότερο πάροχο. 
Σε αυτά τα τιμολόγια οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνονται προκαταβολικά στις αρχές κάθε μήνα και θα ενσωματώνουν μηχανισμό διόρθωσης τιμής για τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα σταματήσουν στο τέλος του έτους στο βαθμό που δεν θα έχουμε νέα ενεργειακή κρίση, η οποία θα επιβάλλει νέες παρεμβάσεις.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι και για αυτούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα, τα χρήματα θα χορηγηθούν με βάση τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Ετσι λοιπόν δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά. Ειδικότερα, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά σε 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος ανέρχεται σε 39.000 ευρώ. 
Ωστόσο στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το επίδομα ξεκινάει από 100 ευρώ και να φτάνει τα 800 ευρώ, ενώ εξετάζεται για τις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα να φθάσει έως 1.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όποιος υποβάλλει αίτηση για επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για επίδομα για κάποιο από τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης). Όπως είναι φυσικό, θα ισχύει και το αντίστροφο. Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώνεται ότι ο αιτών χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί, αφού θα διεκδικήσει οικονομική στήριξη αποκλειστικά για το συγκεκριμένο καύσιμο.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί εάν οι δικαιούχοι θα υποβάλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας χορηγείται το επίδομα θέρμανσης.

Η στήριξη θα αφορά ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλωθεί μετά το Δεκέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 και επομένως λογαριασμούς που περιλαμβάνουν κατανάλωση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Για τη χορήγηση του επιδόματος είναι πιθανόν να χρειαστεί ο δικαιούχος να υποβάλει στην πλατφόρμα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη