Πιλότος προσπάθησε να ρίξει αεροσκάφος με 83 επιβαίνοντες


Πιλότος εκτός υπηρεσίας στις ΗΠΑ που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας 83 ανθρώπων, αφού φέρεται να προσπάθησε να συντρίψει αεροσκάφος κατά τη διάρκεια πτήσης, φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς πως ήταν υπό την επήρεια «μαγικών» μανιταριών.

Ο Τζόζεφ Ντέιβιντ Έμερσον, πιλότος της Alaska Airlines, είπε στους αξιωματικούς πως νόμιζε ότι… ονειρευόταν, όταν τράβηξε τις χειρολαβές απενεργοποίησης έκτακτης ανάγκης και ότι είχε κατάθλιψη τους τελευταίους έξι μήνες.

Δεν ήταν ξεκάθαρο από το δικαστικό έγγραφο αν ο Έμερσον έπαιρνε ψυχεδελικά -ή μαγικά- μανιτάρια όταν ήταν στο αεροπλάνο.

Όμως πράκτορας του FBI έγραψε σε ένορκη κατάθεση ότι ο πιλότος μίλησε με την αστυνομία για τη χρήση ψυχεδελικών μανιταριών και «είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που έκανε χρήση».

Τα έγγραφα του πολιτειακού δικαστηρίου αναφέρουν ότι ο Έμερσον είχε πάρει «μαγικά μανιτάρια» περίπου 48 ώρες πριν από το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται πως το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 2059 εξετράπη της πορείας του την Κυριακή λόγω απειλής για την ασφάλειά του, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) διευκρίνισε, σε ανακοίνωσή της προς τις αεροπορικές εταιρείες, ότι ο εν λόγω επιβάτης προσπάθησε να θέσει εκτός λειτουργίας τους κινητήρες ενός αεροσκάφους Embraer 175, ενεργοποιώντας το σύστημα πυρόσβεσης. 
Το πλήρωμα κατάφερε να τον ακινητοποιήσει και να τον απομακρύνει από το κόκπιτ.

Στον 44χρονο απαγγέλθηκαν 83 κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας
Αξιοπερίεργο βέβαια είναι το πώς βρέθηκε ο εκτός υπηρεσίας πιλότος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους.
«Να σας ενημερώσω… Βγάλαμε από το κόκπιτ αυτόν τον τύπο που προσπάθησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες» ακούγεται να λέει ο πιλότος στον πύργο ελέγχου, σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε το LiveATC.

«Δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιο πρόβλημα εκεί πίσω. Νομίζω ότι τον περιόρισαν… Θέλουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου (στο αεροδρόμιο) αμέσως μόλις προσγειωθούμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μαλτνόμακ, στον 44χρονο άνδρα απαγγέλθηκαν 83 κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας. Η εφημερίδα Seattle Times γράφει ότι ο «επιβάτης» ήταν πιλότος της Alaska Airlines, εκτός υπηρεσίας.

Η FAA διευκρίνισε, σε μια ξεχωριστή ενημέρωσή της προς τις εταιρείες σήμερα, ότι το περιστατικό αυτό «δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα τρέχοντα διεθνή γεγονότα» αλλά «είναι πάντα καλό να παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη