Ρυγχοπίθηκος ο Προσωπιδοφόρος, ή αλλιώς "η μαϊμού με την προβοσκίδα"


Ρυγχοπίθηκος ο Προσωπιδοφόρος

Ο Ρυγχοπίθηκος ο προσωπιδοφόρος (Nasalis larvatus) είναι ένα είδος πιθήκου που ζει στο νησί Βόρνεο της Νοτιο-ανατολικής Ασίας. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είδους είναι η τεράστια προεξέχουσα μύτη του αρσενικού φύλου του είδους, από την οποία πήρε και το όνομα του. 

Η μύτη θεωρείτε ότι χρησιμεύει στην προσέλκυση συντρόφου και είναι μοναδική για τα αρσενικά άτομα του είδους, φτάνοντας τα 18 εκατοστά.

Τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά, φτάνουν τα 72 εκατοστά σε μήκος, συν μια ουρά μήκους 75 εκατοστών και ζυγίζουν 24 κιλά. 

Τα θηλυκά φτάνουν τα 60 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζουν 12 κιλά.














Οι μαϊμούδες με προβοσκίδα ζουν αποκλειστικά στο Βόρνεο, σε σημεία και των τριών κρατών που απαρτίζουν το νησί, δηλαδή στο Μπρουνέι, στην Ινδονησία, και στην Μαλαισία. 

Τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά μέλη αυτού του είδους, έχουν ασυνήθιστες μύτες. Οι μύτες των αρσενικών καμπυλώνουν προς τα κάτω, ενώ των θηλυκών κοιτούν προς τα πάνω, θυμίζοντας μουσούδα γουρουνιού. 

Τα μικρά αρσενικά γεννιούνται με μικρές μύτες οι οποίες μεγαλώνουν μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση. Τα αρσενικά με τις πιο μεγάλες μύτες θεωρείται ότι κάνουν πιο δυνατούς ήχους όταν επικοινωνούν με άλλες μαϊμούδες. 

Αυτό τα βοηθά κατά την περίοδο του ζευγαρώματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη