Ξεκινά η κατασκευή του "flyover" - Τα νέα μέτρα στην Θεσσαλονίκη


Ενόψει της έναρξης των εργασιών για το Fly Over, έχουμε και τα πρώτα μέτρα της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, τα οποία εντάσσονται στο Ειδικό Σχέδιο Εντατικής Αστυνόμευσης.

Ήδη επί της λεωφόρου Κων. Κραμανλή, η τροχαία έχει τοποθετήσει κορδέλες με αναρτημένες ειδοποιήσεις προς τους πολίτες που αναφέρουν ότι σιγά σιγά, οι κάτοικοι που έχουν συνηθίσει να παρκάρουν εκεί τα αυτοκίνητά τους, θα πρέπει να να τα απομακρύνουν, όταν θα αρχίσουν τα έργα για το fly over, χωρίς όμως να έχει επισημανθεί η ημερομηνία έναρξης ισχύος, αυτού του μέτρου.

Σε καθεστώς Ειδικού σχεδίου Εντατικής τροχονομικής Αστυνόμευσης θα ενταχθούν άλλοι πέντε κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης.
Σε περίπου τέσσερα χρόνια από σήμερα αναμένεται να παραδοθεί ο νέος υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος της Θεσσαλονίκης, που θα εξασφαλίσει ταχύτερες μετακινήσεις χωρίς διόδια, ενώ στο μεσοδιάστημα της κατασκευής του έργου, επιδίωξη της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και των φορέων είναι η επιβάρυνση στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων να ελαχιστοποιηθεί.

Τα παραπάνω επισήμανε απόψε, κατά την εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του έργου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι το έργο θα υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμβασης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία προβλέπονται 26 έτη λειτουργίας και συντήρησης (συν τέσσερα έτη κατασκευής).

Την επόμενη εβδομάδα το πρώτο εργοτάξιο
Το πρώτο εργοτάξιο στην περιφερειακή οδό αναμένεται να εγκατασταθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Θα γίνουν ελάχιστες κοπές δέντρων, από τις οποίες επηρεάζεται μόλις το 0,25% της συνολικής επιφάνειας του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, ήτοι 82 στρέμματα. 
Δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιβολής διοδίων στον νέο αυτοκινητόδρομο, ενώ κατά το στάδιο των εργασιών, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στον περιφερειακό δεν θα υπερβαίνει τα 60 χλμ/ ώρα. 
Ηδη από τον περασμένο Ιούλιο -οπότε άρχισε η λειτουργία του συντονιστικού οργάνου για το flyover- και μέχρι σήμερα, προστέθηκαν στο μεταφορικό έργο του ΟΑΣΘ 122 νέα δρομολόγια (58 μετάβασης και 64 επιστροφής, με τρεις νέες γραμμές), ενώ σε συνεργασία με τις διοικήσεις του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ συζητιέται ο τρόπος να ενεργοποιηθούν άλλες δύο γραμμές, με 20 επιπλέον οχήματα, για την εγκαρσια κάλυψη περιοχών των δήμων Παύλου Μελά, Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με πιθανή πρόβλεψη για περιοχές της Τούμπας.

Επιπρόσθετα, ο περιορισμός της επιβάρυνσης της καθημερινότητας των πολιτών κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, στόχος είναι να επιτευχθεί -μεταξύ άλλων- με εσωτερικές μετακινήσεις οδηγών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με την πρόβλεψη 150 νέων προσλήψεων οδηγών – ορισμένου χρόνου – στον Οργανισμό, με την ενίσχυση δρομολογίων του ΟΣΕΘ και με την ενίσχυση του στόλου των αστικών με 110 νέα, ηλεκτρικά λεωφορεία, μέχρι το τέλος Απριλίου του 2024.

Ο αυτοκινητόδρομος θα είναι μήκους 13 χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει την κατασκευή 8 χιλιομέτρων υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου, εκ των οποίων τα 4 χλμ. σε συνεχή γέφυρα, εννέα ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες, και τρεις νέες σήραγγες.

Τα οφέλη για τους οδηγούς, κατοίκους και μετακινούμενους, είναι πολλαπλά: 
Δωρεάν, ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης, αύξηση της οδικής ασφάλειας, λόγω της μείωσης του αριθμού ατυχημάτων, περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, με μείωση του όγκου των κυκλοφορούντων οχημάτων εντός του κέντρου της Θεσσαλονίκης και αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων που ακολουθούν διαδρομές εκτός κέντρου, αλλά και βελτίωση στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, καθώς σήμερα δεν είναι ικανοποιητική η προσβασιμότητα στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής.

Αναμένεται να επιτευχθεί δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Το 35%-40% της κίνησης θα εκτρέπεται στο flyover, η σημερινή χωρητικότητα της περιφερειακής θα διπλασιαστεί και ότι θα υπάρξει μείωση ηχορύπανσης (γιατί θα τοποθετηθούν παντού ηχοπετάσματα) και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (καθώς στον σημερινό δρόμο το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεγάλες κλίσεις, που αναγκάζουν τα βαρέα οχήματα να επιβραδύνουν).

Ο δρόμος θα αρχίσει σταδιακά να υψώνεται στην περιοχή των νοσοκομείων, αρχικά επί τοιχίων και στη συνέχεια με χαρακτηριστικά υπερυψωμένης λεωφόρου (Κόμβος 5), ενώ παρουσίασε αναλυτικά τη διαδρομή της οδού μέχρι τον Κόμβο 10 προς Κωνσταντινουπολίτικα, όπου θα αρχίσει να «κατηφορίζει» προς την εκεί σήραγγα. 
Το fly over δεν πλησιάζει στα Κωνσταντινουπολίτικα, αφού «προσγειώνεται» πριν από τη σήραγγα, ενώ δεν επηρεάζονται παρακείμενες ιδιοκτησίες, ούτε θα διέρχεται κοντά από μπαλκόνια
ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη