Μερομήνια : Με τι καιρό θα κάνουμε γιορτές, πρόβλεψη έως και τον Απρίλιο


Μερομήνια : Με τι καιρό θα κάνουμε γιορτές, πρόβλεψη έως και τον Απρίλιο
Τα μερομήνια είναι μια λαϊκή μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον χρόνο.

Τα μερομήνια  αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα μερομήνια 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εμπειρικού μετεωρολόγου Νίκου Βογιατζή αναμένονται ανατροπές στο σκηνικό του καιρού μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. 
Σύμφωνα με τα Μερομήνια, ο Δεκέμβριος έως και γύρω τις 20 του μήνα προβλέπεται να είναι ήπιος, με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, οι νοτιάδες της συγκεκριμένης περιόδου θα διατηρήσουν μαλακό τον καιρό.

Ουσιαστικά, χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό το χρονικό διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οπότε και προβλέπεται κάθετη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις στη χώρα, εκτός από την Νότια Ελλάδα. Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και τις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ για 10 ημέρες μετά και έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχουμε Αλκυονίδες.

Αυτό που λέμε βαρύς χειμώνας θα έρθει μετά τις 15 Ιανουαρίου με πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, Τα Μερομήνια προβλέπουν κακοκαιρία διαρκείας με πολικές θερμοκρασίες έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρακτικό μετεωρολόγο Νικόλαο Γεωργίου Βογιατζή, συνταξιούχο του 307 ΤΣΥΑΥ (ΠΕΒ) τα μερομήνια κατέγραψαν τα εξής: Από 13 έως 18 Δεκεμβρίου ο καιρός βελτιώνεται, όμως το επόμενο τετραήμερο από 19 ως 23 θα χαλάσει, για να ξαναφτιάξει παραμονή Χριστουγέννων. Έτσι από τις 24 έως τις 28 Δεκεμβρίου, προβλέπεται “καλοσύνη” στον καιρό.
Δεκέμβριος 2023
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα καταγραφεί στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.
Μετά τις 10 του μήνα θα είναι έντονα τα φαινόμενα, με αρκετό χιόνι, πολύ κρύο και δυνατές βροχές.
Σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας με πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ιανουάριος 2024
Το πολικό ψύχος θα χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνια.
Οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι θερμοκρασίες θα αυξομειώνονται ενώ στο τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθει το ψύχος.

Φεβρουάριος 2024
Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μάρτιος 2024
Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος.
Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλιος 2024
Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται.
Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη