Απαίτηση του ΔΕΔΔΗΕ για αύξηση του κόστους στο ρεύμα


Αυξήσεις στα τέλη δικτύου διανομής που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος, φέρνει η μηνιαία καταμέτρηση των καταναλώσεων, που εξήγγειλε το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό τουλάχιστον αιτήθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ προς την αρμόδια ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ, ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό των τελών χρήσης του δικτύου για το 2024 λόγω αύξησης του λειτουργικού κόστους. Το αίτημα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας αφορά την ανάκτηση 77,5 εκατ. ευρώ μέσω των τελών χρήσης δικτύου ετησίως. Ο Διαχειριστής διαπίστωσε παρέκκλιση από το ετήσιο απαιτούμενο έσοδο που έχει εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ, το οποίο έχει προσδιοριστεί στα 981 εκατ. ευρώ για 2023 και περίπου στο 1 δισ. εκατ. για το 2024.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ η μηνιαία καταμέτρηση για τους 7,5 εκατ. μετρητές ρεύματος, που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο θα οδηγήσει σε αύξηση της λειτουργικής δαπάνης κατά 40 εκατ. ευρώ ετησίως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα αναλάβει την καταμέτρηση.

Το κόστος μεγαλώνει καθώς εκτός από τις μηνιαίες μετρήσεις προκύπτουν πρόσθετες δαπάνες ύψους 25 εκ. ευρώ για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας, 3,5 εκ. για κεφαλαιακές ανάγκες και 9 εκ. για υποανακτήσεις. Τα κόστη αυτά αν συνδυαστούν και με το αυξημένο WACC που έχει εγκριθεί ήδη για τον ΔΕΔΔΗΕ για τη διετία 2023-2024 (7,66%) εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν στα ύψη τα τέλη χρήσης του δικτύου για το 2024 και θα επιβαρύνουν τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Η μηνιαία καταμέτρηση θα οδηγήσει στην κατάργηση των έναντι και στην έκδοση εκκαθαριστικών λογαριασμών κάθε μήνα ενώ αναμένεται να συμβάλει και στη μείωση των ρευματοκλοπών. Το κόστος των ρευματοκλοπών υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχεί στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη