Πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 20 εκατομμύρια


Ένας πρώιμος πίνακας της πισίνας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, 86χρονου Άγγλου καλλιτέχνη, αναμένεται να πουληθεί για 16 εκατομμύρια λίρες (20,3 εκατομμύρια δολάρια) στον οίκο Christie’s του Λονδίνου.

Ζωγραφισμένη το 1965, η "Καλιφόρνια" απεικονίζει δύο γυμνές φιγούρες σε μια εξωτερική πισίνα. 
Το έργο θα είναι ένα εντυπωσιακό σημείο της εκδήλωσης του οίκου δημοπρασιών 20th/21st Century: London Evening Sale στις 7 Μαρτίου.

Ο πίνακας είναι μέρος μιας ιδιωτικής ευρωπαϊκής συλλογής από το 1968 και δεν προβλήθηκε στο κοινό για 45 χρόνια. 
Προβλήθηκε τελευταία φορά στο Αμβούργο το 1979, σύμφωνα με τον οίκο Christie's. 
Η "Καλιφόρνια" κυματίζει με τον πολύχρωμο στροβιλισμό του μπλε και του λευκού. 
Ο Χόκνεϊ δημιούργησε το έργο 66 επί 78 ιντσών μετά το «πρώτο του ταξίδι στο Λος Άντζελες το 1964», είπε η Κάθριν Άρνολντ, επικεφαλής της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη, στο δελτίο ειδήσεων. 



Αυτό το πρώιμο έργο βοήθησε να εμπνεύσει τη βαθιά καλλιτεχνική "βουτιά" του Hockney στην απεικόνιση πισινών και «παρουσίασης φωτός και νερού που κινείται όλη την ώρα σε έναν καμβά που είναι στατικός», λέει η Claudia Schurch, συνεπικεφαλής της πώλησης. "Οι εικόνες της πισίνας του έχουν γίνει εμβληματικές, μέρος της οπτικής μας βιβλιοθήκης."

Το 2018, ο πίνακας του Χόκνεϊ του 1972 "Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη" (Πισίνα με δύο φιγούρες) πουλήθηκε για 90,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στον οίκο Christie's Νέας Υόρκης, ρεκόρ τότε για την υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ σε δημοπρασία για έργο ενός ζωντανού καλλιτέχνη.






ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη