Τι τζίρο έκαναν τα σούπερ μάρκετ : Πρωταθλητής ο "Σκλαβενίτης" και πάλι


Κατάφερε να κυριαρχήσει στην αγορά ο όμιλος Σκλαβενίτη για μία ακόμα χρονιά και εντός του 2023, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό ανάπτυξης υπερέβη το 12%, με το τζίρο του πρακτικά να υπερβαίνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, από 4,47 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2022.

Πρόκειται για μία επίδοση που τον φέρνει σημαντικά πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών του συνόλου της αγοράς κινήθηκε περίπου στα επίπεδα του 6% σε σύγκριση με το 2022, με σημαντική ώθηση από τον επικρατούντα πληθωρισμό.

Mετά από το ιδιαίτερα ικανοποιητικό καλοκαίρι που προηγήθηκε, οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος κινήθηκαν με ηπιότερους ρυθμούς, με το καταναλωτικό κοινό να στρέφεται κατά κύριο λόγο σε εκπτώσεις και προσφορές στα ράφια προκειμένου να αντιμετωπίσει το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας. 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και ο Δεκέμβριος με εξαίρεση τις ημέρες από τις 21 έως και τις 24 Δεκεμβρίου, διάστημα στο οποίο είχε κατατεθεί το δώρο προς τους εργαζόμενους καθώς και μία ημέρα μετά τις αργίες των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 27 Δεκεμβρίου, δεν κινήθηκε ικανοποιητικά από πλευράς τζίρου. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους καταναλωτές, είχε άμεση επίπτωση στην κίνηση των βασικών αγαθών και ώθησε στην αναζήτηση προσφορών, οι οποίες δεν στάθηκαν ικανές να ενισχύσουν περαιτέρω το τζίρο των σούπερ μάρκετ.

Τι έκαναν οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες στην Eλληνική αγορά
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες στην ελληνική αγορά και ειδικότερα την ΑΒ Βασιλόπουλος, ο κύκλος εργασιών της κινήθηκε αρκετά κοντά στα επίπεδα του 2022, όταν ήταν 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ, κινούμενος κατά πληροφορίες κοντά στο φράγμα των 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η My market άγγιξε σε πωλήσεις περίπου τα 1,58 δισεκατομμύρια ευρώ, κινούμενη κοντά στην αρχική πρόβλεψη που είχε πραγματοποιήσει η επιχείρηση για το 2023 και σε σχέση με τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος της το 2022.

Σημειώνεται ότι ο Μασούτης έκλεισε την περσινή χρονιά με κύκλο εργασιών στα επίπεδα του 1,076 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα 924 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022.

Σε ό,τι αφορά την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός υπολογίζεται ότι ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα επίπεδα των 620 εκατομμυρίων ευρώ – από 497,8 εκατ. ευρώ το 2022 -, έχοντας προχωρήσει στην πλήρη απορρόφηση και ενσωμάτωση των δύο εταιρειών που εξαγόρασε στη διάρκεια του 2022, δηλαδή του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες στη Βόρεια Ελλάδα και της αλυσίδας Μαθιουδάκης στην Κρήτη.

Ο Γαλαξίας υπολογίζεται ότι έκλεισε περίπου 4% αύξηση του τζίρου του το 2023 σε σύγκριση με το 2022, κάτι που σημαίνει ότι άγγιξε τα 533 εκατομμύρια ευρώ από 513 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στις δύο οικονομικές χρήσεις.

Η Μarket In κινήθηκε επίσης με αύξηση του κύκλου εργασιών της από τα 375,3 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022, κοντά στα 410 εκατομμύρια ευρώ κατά την ολοκλήρωση της οικονομικής χρήσης 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη