Θεσσαλονίκη : Ξεκινά το έργο που δίνει πνοή ανάπτυξης στην δυτική είσοδο της πόλης
Εντός του Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εργασίες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως ειπώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στο δημαρχιακό μέγαρο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συντονιστή του μεγάλου αυτού πρότζεκτ, Παναγιώτη Πικραμμένο.
Υποδεχόμενος τον κ. Πικραμμένο, ο δήμαρχος είπε πως το Μουσείο Ολοκαυτώματος αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της ένα πολύ σημαντικό έργο. «Επίσης, είναι ένα έναυσμα για μια περιοχή που δεν έχει αναπτυχθεί ισόρροπα σε σχέση με τις υπόλοιπες του δήμου. Είναι το δεύτερο πλεονέκτημα από τη λειτουργία του Μουσείου που ελπίζουμε και ευελπιστούμε να γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος» υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.
Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε πως το πρότζεκτ έχει διάφορα θέματα και προβλήματα που πρέπει να λυθούν «αλλά πραγματικά προχωράει κι αυτό είναι η αρχή». Κατηγορηματικά, δε, είπε πως οι εργασίες ανέγερσης θα ξεκινήσουν εντός του Φεβρουαρίου.
Πρόσθεσε, πως είναι «ένα έργο όπου είναι σημαντική η συμβολή των τοπικών αρχόντων» και πως η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης την ευρύτερη ανάπλαση με τη δημιουργία ενός διαδρόμου που θα ξεκινάει από το Μουσείο Ολοκαυτώματος και θα καταλήγει μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας με χαρακτηριστικά τοπόσημα.
Ειδικότερα, τόνισε πως η ανέγερση του Μουσείου είναι «ένα σχέδιο που έχει και διεθνή απήχηση και είναι πολύ σημαντικό στο μέτρο που αφορά και την εξωτερική πολιτική της χώρας» εξηγώντας πως έχει δημιουργηθεί μια τριγωνική σχέση με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά του κράτους του Ισραήλ για την ανέγερση αυτού του Μουσείου.
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι υπό κατασκευή μουσείο με θέμα το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη της Ελλάδας, στην περιοχή "Μπεχτσινάρ" του λιμανιού της πόλης.
Η ανέγερσή του προτάθηκε το 2016 και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (€10 εκατομμύρια), έχοντας, ταυτόχρονα, την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του δημάρχου της.
Το συνολικό κόστος της κατασκευής εκτιμάται στα €25 εκατομμύρια. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2018.
Η Θεσσαλονίκη επελέγη αντί της Αθήνας, λόγω του βαθμού στον οποίον η πόλη υπέφερε κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Θεσσαλονίκη ήταν εξαρχής υπό γερμανική κατοχή, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, το οποίο βρισκόταν υπό την κατοχή της Ιταλίας ή της Βουλγαρίας. Ο Αδόλφος Χίτλερ σχεδίαζε την ενσωμάτωση της πόλης εντός του Γ΄ Ράιχ ως αντίποινα για την εμπλοκή της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Μακεδονικό Μέτωπο).[3]
Προχωρά και η Πλατεία Ελευθερίας
Στην ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας αναφέρθηκε ειδικότερα ο κ. Αγγελούδης λέγοντας πως είναι ένα έργο που αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκησή του.
«Η Πλατεία Ελευθερίας επιζητούμε να είναι το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί. Είμαστε στη φάση που επικαιροποιούμε τα τεύχη δημοπράτησης και έπειτα από την ανακοίνωση από το "Πράσινο Ταμείο" ότι συμπληρώθηκε η χρηματοδότηση, νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι -εάν δεν υπάρχουν άλλες τεχνικές δυσκολίες, να δημοπρατήσουμε το έργο. Πιστεύω μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είμαστε έτοιμοι να σας πούμε την ακριβή ημερομηνία της δημοπράτησης» ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.