Στην φυλακή ο οδηγήθηκε εγκληματίας Μιχάλης Ζάννης ή αλλιώς Hayate, Kirino ή «Αρχηγός»


Hayate: Ποιος είναι ο youtuber Μιχάλης Ζάννης που ήθελε μεγάλη ζωή, αλλά βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης με βαρύ κατηγορητήριο

Το δρόμο για τις φυλακές πήρε ο 35χρονος YouTuber Μιχάλης Ζάννης, που συνελήφθη για κακοποίηση ατόμων ΑμεΑ στα social media. Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέας ο κατηγορούμενος μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Κατά την απολογία του, ο 35χρονος YouTuber φέρεται να εμφανίστηκε μετανιωμένος, ωστόσο ισχυρίστηκε πως είχε σταματήσει τα εν λόγω βίντεο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει πως τα άτομα ΑμεΑ ήταν εκείνα που τον προσέγγισαν και του ζήτησαν να βγουν στο κανάλι που διατηρούσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Εκείνος φέρεται να υποστήριξε πως τα χρησιμοποιούσε επειδή θεωρούσε ότι τους ωφελούσε πολύ περισσότερο, απ’ ότι τους έβλαπτε, καθώς αποκόμιζαν σημαντικό οικονομικό όφελος από αυτή τη δραστηριότητα, ενώ κέρδιζαν και αναγνωρισιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο 35χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ότι επρόκειτο για άτομα με κάποια αναπηρία, αλλά ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν το ακαταλόγιστο. Στην ανακρίτρια κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης δυο πρόσωπα που συμμετείχαν στα βίντεο του 35χρονου, που δεν είναι άτομα με αναπηρία ενώ σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, θέλησαν να καταθέσουν και ΑΜΕΑ θύματα του YouTuber, τα οποία όμως δε δέχτηκε η ανακρίτρια καθώς δε μπορούν να καταθέσουν χωρίς την παρουσία ψυχολόγου.

Σε βάρος του 35χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της εμπορίας ανθρώπου κατά συρροή και κατ´ επάγγελμα και της σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων με τα οποία συνοικούσε.

Ο 35χρονος, πριν τη σημερινή του απολογία έλαβε δύο προθεσμίες τις προηγούμενες ημέρες.

Hayate: Ποιος είναι ο youtuber Μιχάλης Ζάννης
Η ιστορία του είναι γνωστή τόσο στις Αρχές όσο και στο ευρύ κοινό, κυρίως στους νεότερους. Ξεκίνησε την καριέρα του μεταδίδοντας τις «παρτίδες» που έπαιζε σε γνωστό video game, αλλά γρήγορα άλλαξε αντικείμενο, καθώς αποβλήθηκε από κανάλι μέσου κοινωνικής δικτύωσης (Twitch) επειδή είχε χτυπήσει την κοπέλα του σε ζωντανή μετάδοση. Έτσι, αποφάσισε να κάνει στροφή, φτιάχνοντας μια εκπομπή την οποία πολλοί παρομοιάζουν με τα γνωστά «Παρατράγουδα».

Σύντομα δημιουργήθηκε το «Hayate Army» (ο στρατός του Χαγιάτε), το οποίο αποτελούνταν από άλλες περσόνες του διαδικτύου και από ανθρώπους που επιδίωκαν να αυξήσουν τους αριθμούς των ακολούθων τους στα δικά τους κανάλια. Με αυτόν τον τρόπο youtubers, instagrammers και άλλοι αποκτούν έρεισμα και δυνατότητα να λάβουν χρήματα από τις πλατφόρμες και από πιθανούς διαφημιζόμενους. Ο Χαγιάτε, ωστόσο, διεκδικούσε donations (δωρεές που πολλές φορές έφταναν μέχρι και μερικές εκατοντάδες ευρώ ανά χρήστη) από τους θεατές της ζωντανής μετάδοσης, ζητώντας τους παράλληλα να εκφράσουν τις επιθυμίες τους για το τι θα μπορούσαν να κάνουν τα μέλη του «πάνελ» ώστε να… σπάσουν πλάκα.

Άλλωστε, δεν έχουν περάσει παρά τέσσερις μήνες περίπου από τότε που ένας άλλος youtuber, ο «Λευτέρης», που λειτουργούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως ο Χαγιάτε (στο παρελθόν είχαν κάποιου είδους συνεργασία), είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί. Τώρα είναι η σειρά του Μιχάλη Ζάννη να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, με το κατηγορητήριο που τον βαραίνει να αφορά την εμπορία ανθρώπων κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, όπως επίσης την πρόκληση σωματικής βλάβης εις βάρος αδύναμων ατόμων. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώπιον του εισαγγελέα, ενώ χθες ζήτησε και έλαβε προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή.

Κατά πληροφορίες, υπερασπίστηκε τον εαυτό του τονίζοντας πως τα άτομα που εμφανίζονταν στα βίντεό του δεν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, πως είχαν δώσει την πλήρη συναίνεσή τους για ό,τι γινόταν μπροστά από την κάμερα, ενώ φέρεται να κατέθεσε πως με τα συγκεκριμένα άτομα διατηρεί επαφές, καθώς τα βοηθά να βιοποριστούν με κάποια χρηματικά ποσά.

Για το θεαθήναι
Ο αλβανικής καταγωγής 35χρονος φρόντιζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να συνάπτει συνεργασίες, αλλά και να καταλήγει σε διαμάχες με διάφορους άλλους youtubers ή instagrammers, προκαλώντας έτσι ντόρο στη διαδικτυακή κοινότητα, η οποία ακόμη και σήμερα παραμένει ξέφραγο αμπέλι. Αυτό που ένοιαζε όμως τον Χαγιάτε ήταν να επιδεικνύεται και να διαφημίζει το πόσο καλά τα είχε καταφέρει. Να δείχνει πόση επιρροή είχε στον κόσμο του ίντερνετ και πως ως «Αρχηγός» έκανε τα κουμάντα του και έμπαινε στα λεγόμενα «περιθωριακά» σαλόνια της σόουμπιζ.

Άλλωστε, και ο ίδιος δεν το έκρυβε. Σε κάθε ευκαιρία φρόντιζε να φωτογραφίζεται με τους διασήμους που συναντούσε, δημιουργώντας το λεγόμενο «hype», μια συζήτηση γύρω από το όνομά του, με σκοπό να επιδείξει πόσο… μπασμένος στα κόλπα είναι. Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω, υπήρχαν και φωτογραφίες με όμορφα κορίτσια, με σκοπό να επιδείξει την πέραση που έχει στο αντίθετο φίλο ή τη ζωή που έκανε διαμένοντας σε ακριβούς ξενώνες, κατά κύριο λόγο στη Μύκονο, σαφώς για ευνόητους λόγους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη