Μεταβολή του καιρού, με ισχυρές καταιγίδες και ανέμους


Μεταβολή του καιρού από το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2024

Ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας από το απόγευμα της Δευτέρας 11/03. 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας που θα συνεχιστεί και την Τρίτη 12/03 θα είναι:

  • οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες
  • οι ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στα πελάγη
  • η πτώση της θερμοκρασίας

Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα κατά τόπους χαλαζοπτώσεων θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Δευτέρας 11/03 στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Βόρειο Ιόνιο, φαινόμενα που έως τη νύχτα της Δευτέρας 11/03 προς Τρίτη 12/03 θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας, της Ηπείρου και του Ιονίου, στη Βόρεια και Δυτική Θεσσαλία και στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο.


Κατά τη διάρκεια της νύχτας βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων θα εκδηλωθούν και στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου μάλιστα κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρές. Από το πρωί της Τρίτης 12/03 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τρίτη 12/03 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια). 

Στον χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Τρίτης 12/03 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.
Ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Τρίτης 12/03 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα
Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι (6-8 μποφόρ) θα επικρατήσουν στο Ιόνιο έως το βράδυ της Δευτέρας 11/03 και στο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας 11/03 έως το απόγευμα της Τρίτης 12/03.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση της τάξης των 3 έως 6 βαθμών Κελσίου την Τρίτη 12/03 στα δυτικά και την Τετάρτη 13/03 στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη