Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Που θα έχουμε ακραία φαινόμενα


Δύο καιρικές διαταραχές αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά.

Σε σημερινή του ανάρτηση ο μετεωρολόγος, αναφέρει, χαρακτηριστικά:

«Αλλάζει μετά από πολύ καιρό η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα με δυτική νοτιοδυτική ροή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500hPa), όπου πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά περιόδους θα έχουμε βροχές κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται κάτι ακραίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. 
(Μια σχετική προσοχή την ερχόμενη Παρασκευή προς Σάββατο κυρίως στα Βόρεια). 

Η θερμοκρασία μετά την αισθητή πτώση η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει αλλά δεν θα βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές όπως είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. 

Τέλος οι άνεμοι δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες».


Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την Τετάρτη 17/04, κατά κύριο λόγο στα βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, στα ανατολικά της Θεσσαλίας, στη Νότια Κρήτη και στα ορεινά των υπολοίπων ηπειρωτικών. 

Κατά της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα εξασθένηση.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τετάρτη 17/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Με την αφρικανική σκόνη να κυριαρχεί θα κυλήσει και η σημερινή ημέρα ενώ ένα σύντομο αλλά έντονο κύμα κακοκαιρίας αναμένουμε μέσα στην Παρασκευή και το Σάββατο με μεγάλο όγκο νερού, δυνατούς ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Ειδικότερα, πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων επηρεάζει τον καιρό της χώρας μας . 
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι :

-οι βροχές και καταιγίδες

-οι ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο

-η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

-οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

Πιο αναλυτικά, βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες επηρεάζουν το βορειοδυτικά ηπειρωτικά και το Βόρειο Ιόνιο οι οποίες σταδιακά έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04 θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο υπόλοιπο Ιόνιο, στην Κρήτη και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. 
Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων (κυρίως μικρού μεγέθους) υπάρχει κυρίως στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θράκη, στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα σημαντική εξασθένηση. 

Σήμερα Τετάρτη προβλέπονται σε όλη τη χώρα νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα τα περιμένουμε στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και προς το βράδυ στη Θράκη. 

Στην υπόλοιπη χώρα οι βροχές και οι πιθανές καταιγίδες θα είναι πρόσκαιρες και αρκετά τοπικού χαρακτήρα. 

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, στο Ιόνιο έως 5 και στο Αιγαίο έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, σταδιακά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το δυτικό Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς έως 5 με 6 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 με 24 και τοπικά στα ανατολικά και νότια τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις έως 4 με 5 μποφόρ, από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24 με 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 με 5 μποφόρ, αργά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία έως 24 βαθμούς.

Την Πέμπτη προβλέπεται περισσότερη ηλιοφάνεια, με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια και ενισχυμένους δυτικούς ανέμους έως 6 με 7 μποφόρ, που θα καθαρίσουν σημαντικά την ατμόσφαιρα από τη σκόνη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 
Την Παρασκευή και το Σάββατο νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα βορειοδυτικά θα φέρει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, χιόνια στα βόρεια ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα επιστρέψει περίπου στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και την Τετάρτη θα φτάνουν κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 θα στραφούν σε δυτικούς έως 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 4 μποφόρ έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04 οπότε θα γίνουν δυτικοί έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση της τάξης των 2 έως 4 °C την Τρίτη 16/04 ενώ την Τετάρτη 17/04 η πτώση της στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 8 έως 10 °C και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 4 έως 8 °C υποχωρώντας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Συγκεκριμένα:
Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία,τις Σποράδες,τη Μακεδονία,τη Θράκη , το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα.Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρικη και βόρεια Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη