Διαλύονται οι "Σπαρτιάτες"- Ποινικές διώξεις για απάτες και εγκληματική οργάνωση


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν οι ποινικές διώξεις για εξαπάτηση των εκλογέων, που άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών, καθώς λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης. Με την αποχώρησή τους πάει να υφίσταται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το κόμμα των Σπαρτιατών, βάσει του Κανονισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα, με την αποχώρηση των δύο βουλευτών απομένουν 9 βουλευτές στους Σπαρτιάτες, γεγονός που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Κανονισμού της Βουλής για το σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς ο ελάχιστον αριθμό που ορίζεται είναι οι δέκα βουλευτές.

Αναλυτικότερα, ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 15, παρ. 1) αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό της Βουλής ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται στους δέκα (10). Ωστόσο, μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να περιοριστεί στους πέντε (5), αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν, έλαβε μέρος στις γενικές βουλευτικές εκλογές με συνδυασμούς του, τουλάχιστον, στα δύο τρίτα (2/3) των βασικών εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό εκλογικής δύναμης, τουλάχιστον, ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας (άρθρο 15 παρ. 2 ΚτΒ). Η τελευταία ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας στη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.
Τα σενάρια με τις έδρες

Όσον αφορά τις δικαστικές διώξεις, σύμφωνα με νομικούς κύκλους το αποτέλεσμα θα συμβάλει στην τελική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο εξετάζει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του 2023, με τον ισχυρισμό ότι υπήρξε εξαπάτηση των εκλογέων.

Σε περίπτωση που καταδικαστούν οι 11 βουλευτές για το αδίκημα αυτό, ενισχύεται η πιθανότητα το Εκλογοδικείο να κηρύξει έκπτωτους το σύνολο των βουλευτών και ακολούθως να υποδείξει τον τρόπο που θα πρέπει πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες, με τους νομικούς κύκλους να δίνουν τρία σενάρια:

1. Να καταληφθούν οι έδρες σε κάθε περιφέρεια με τους πρώτους σε σταυρό επιλαχόντες των υποψηφίων του κόμματος Σπαρτιάτες.

2. Να γίνει αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών που έλαβαν στις εκλογές σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτό το σενάριο η ΝΔ θα αυξήσει το ποσοστό της κατά 1,9% και θα φτάσει στο 42,45%, αποκτώντας επιπλέον πέντε έδρες (163 από 158 σήμερα). Παρομοίως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει άλλες τρεις έδρες, ενώ οι υπόλοιπες θα κατανεμηθούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα.

3. Να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 11 περιφέρειες όπου εκλέχτηκε ο αντίστοιχος αριθμός βουλευτών των Σπαρτιατών. Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών είναι: Α΄ Αθηνών, Β Πειραιά, Βόρειος τομέα Αθήνας, Δυτικός τομέας Αθήνας, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Ηρακλείου Κρήτης, Α και Β Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι την άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων, αλλά και κατά του Ηλία Kασιδιάρη, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Αντίθετα, η παραγγελία για δίωξη δεν αφορά τον επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλειο Στίγκα.

Μετά τη γνωστοποίηση της εισαγγελικής παραγγελίας ο βουλευτής Γιώργος Μανούσος απέστειλε επιστολή στο προεδρείο της Βουλής ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα, ότι με ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες οδήγησε κατηγορούμενη σύσσωμη της Κ. Ο του κόμματος

Η εισαγγελική δίωξη
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των:

1. Αθανάσιου ΧΑΛΚΙΑ

2. Χαράλαμπου ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ

3. Γεώργιου ΜΑΝΟΥΣΟΥ

4. Αλέξανδρου ΖΕΡΒΕΑ

5. Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ

6. Διονυσίου ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ

7. Γεωργίου ΑΣΠΙΩΤΗ

8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ

9. Ιωάννη ΚΟΝΤΗ

10. Πέτρου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

11. Κωνσταντίνου ΦΛΩΡΟΥ

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

Η δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη, παράγγειλε δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και "Don Corleone"», φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη