Γιώργος Γιαννίτσης : Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο του έφερε παρέμβαση του Αρείου Πάγου


Ποιος είναι ο επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα που βρίσκεται υπό διερεύνηση για την υπόθεση της δηλητηρίασης των μαθητών και την ύποπτη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του στη Λαμία

Είναι λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής 19/5 και το εργοστάσιο της εταιρείας Γιαννίτσης Logistics ΑΕ, που εδρεύει στην ΒΙΠΕ Φθιώτιδας, έχει παραδοθεί στις φλόγες. 
Η πυρκαγιά μοιάζει ανεξέλεγκτη και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να την περιορίσουν.

Λίγο μέτρα πιο μακριά ο επιχειρηματίας Γιώργος Γιαννίτσης, κοιτάζει το «στολίδι» του, όπως λέει συχνά, να καταστρέφεται.


Οι προ ημερών καταγγελίες για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία που παρέδιδε έτοιμα γεύματα εταιρεία catering ιδιοκτησίας του, συνοδεύτηκαν προχθές απ’ την περίεργη καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Γιαννίτσης Group ΑΕ στη Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας.

Μία εξέλιξη που πέραν της μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί στους 200 και πλέον εργαζόμενους του Ομίλου έχει τροφοδοτήσει πλείστα σενάρια ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς, ειδικά καθώς ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ανδρέας Ζαμπέλας δήλωσε πως τη Δευτέρα ήταν να γίνει και ο έλεγχος στη μονάδα παραγωγής για τις καταγγελίες της τροφικής δηλητηρίασης ενώ οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα δείγματα των σχολικών γευμάτων που κατανάλωσαν μαθητές εντόπισαν το βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Πλέον η Πυροσβεστική και οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να βρουν τις απαντήσεις, όπως εξάλλου ζήτησε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη.

Ο κ. Γιώργος Γιαννίτσης, με καταγωγή απ’ την Αγία Παρασκευή Τρικάλων, θεωρείται απ’ τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Λαμίας κατέχοντας μάλιστα και τη θεσμική θέση του Προέδρου των βιομηχανιών και βιοτεχνιών του Βιομηχανικού Πάρκου Λαμίας. Ως εκ τούτου συνομιλητής των πολιτικών παραγόντων της Φθιώτιδας με στενές σχέσεις επίσης με την εκκλησία.

Κάτω απ’ την ομπρέλα της Γιαννίτσης Logistics ΑΕ, μίας αμιγώς οικογενειακής επιχείρησης καθώς η σύζυγος του κα Χριστίνα Μουστάκα έχει το ρόλο της εντεταλμένης συμβούλου και τα παιδιά του Γιάννης και Νάνσυ θέσεις στο ΔΣ, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες στο κομμάτι του catering με το σήμα “Fresh Catering” και στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων πίτας με τον τίτλο “Νέα Γάστρα”. Μάλιστα δίπλα απ’ το Logistic center της εταιρείας είχε δημιουργηθεί και η σχετική μονάδα παραγωγής, τα εγκαίνια της οποίας είχαν γίνει το 2016.

Εκεί παρασκευάζονταν καθημερινά τα προϊόντα “Νέα Γάστρα” για το εμπόριο και τα έτοιμα γεύματα με στόχο την κάλυψη διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, ομιλιών και συνεδρίων στην ευρύτερη περιοχή και την ανάληψη της σίτισης μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. 
Κάτι που καταφέρνει αρκετά γρήγορα και σε μεγάλο εύρος, γεγονός που φουντώνει τους ψιθύρους στην πόλη της Λαμίας γύρω απ’ τις αναθέσεις που καταφέρνει να εξασφαλίσει η εταιρεία συντηρώντας το προφίλ του πετυχημένου επιχειρηματία που προωθούν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η εταιρεία μάλιστα στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι έχει αναλάβει τη σίτιση μεγάλων οργανισμών όπως:
-Τη σίτιση των ασθενών και εφημερευόντων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επί σειρά ετών.
-Τη μίσθωση του εστιατορίου- κυλικείου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με φαγητά self service – έτοιμα γεύματα.
-Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Πολυκλινικής Λαμίας.
-Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Μαιευτικής Πολυκλινικής Τρικάλων.
-Tη διακίνηση τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής σε μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα, την Αμφισσα, το Καρπενήσι και το Δομοκό
-Την προμήθεια έτοιμων γευμάτων για την κάλυψη των συσσιτίων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
-Την προμήθεια ειδών κυλικείου και καντίνας στο κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας.
-Τη σίτιση των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι.
-Την εκμετάλλευση των κυλικείων των κτιρίων του Τ.Ε.Ι ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στη Λαμία και τα Ψαχνά Ευβοίας.
-Την προμήθεια τροφίμων παιδικών σταθμών στη Λαμία.
-Τη σίτιση των μαθητών του μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας επί σειρά ετών.
Πέραν τούτου γενικά η επιχείρηση καλύπτει σήμερα ένα ιδιαίτερα σημαντικό μερίδιο αγοράς στον τομέα των τροφίμων στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας , Φωκίδας , Βοιωτίας, Εύβοιας , Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας. 
Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στην Αττική μέσω της θυγατρικής της εταιρείας 4G ΕΠΕ, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας με αντιπροσώπους στα παραγόμενα προϊόντα της “Νέας Γάστρας”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες βέβαια ο ορκωτός λογιστής έχει αρκετές σημειώσεις ο καθαρός κύκλος εργασιών της Γιαννίτσης Logistics ΑΕ το 2022 είχε υποχωρήσει 5,39%, στα 3,83 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους βελτιώθηκαν στα 15 χιλ. ευρώ περίπου, από 11,69 εκατ. ευρώ το 2021. Οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ήταν 1,27 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση της εταιρείας στα 1,77 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη η Εταιρεία Γιαννίτσης Group AE δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας βιομηχανοποιημένου παγωτού προμηθεύοντας μεταξύ άλλων και δομές του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως σωφρονιστικά καταστήματα κοκ.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας το 2022, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις όπου επίσης έχει αρκετές σημειώσεις ο ορκωτός, ήταν 7,87 εκατ. ευρώ έναντι 5,84 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Τα κέρδη μετά τους φόρου ήταν μόλις 1.890 ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων 2,36 εκατ. ευρώ. Τα Ίδια Κεφάλαια ήταν 316 χιλ. ευρώ περίπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη