Θεσσαλονίκη : Εκδήλωση μνήμης, για τον μακαριστό Άρχοντα Πρωτοψάλτη Λυκούργο Αγγελόπουλο


Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου διοργανώνεται, την προσεχή Τετάρτη, 19η Ιουνίου 2024, επιστημονική ημερίδα και ιεροψαλτική σύναξη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (Βογατσικού 7) από τις 4:30 μ.μ. – 7:30 μ.μ, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινών Μελετών, Δρ. Γρηγόριο Αναστασίου, την Δρ. Ευαγγελία Σπυράκου, τον Δρ. Βασίλειο Βασιλείου, τον Δρ. Σωτήριο Δεσπότη, τον κ. Βασίλειο Χάδο, τον κ. Άγγελος Μπέντη και τον κ. Σπυρίδωνα Ασπιώτη και διακρίνονται στις ακόλουθες θεματολογίες:
  • Zωή και έργο του Λυκούργου Αγγελόπουλου.
  • Σύσταση-οργάνωση, διδακτική και διεύθυνση του βυζαντινού χορού.
  • Διδακτική της ερμηνείας.
  • Ζητήματα τυπικού λατρευτικών συνάξεων.
  • Μελοποιητικές ταυτότητες του 20ού και 21ου αιώνα.

Το μουσικό μνημονάρι θα ολοκληρωθεί με ερμηνείες μελοποιημάτων του μακαριστού Δασκάλου καθώς και μελών της μεταβυζαντινής περιόδου, που θα αποδώσουν χορωδιακά οι βυζαντινοί χοροί: Εργαστήρι Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εργαστήρι Παρασημαντικής και ο παιδικός βυζαντινός χορός Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός ενώ μονωδίες θα ερμηνεύσουν οι: Γρηγόριος Αναστασίου, Σπυρίδων Ασπιώτης, Βασίλειος Βασιλείου, Σωτήριος Δεσπότης, Άγγελος Μπέντης.

Την καλλιτεχνική ευθύνη των δραστηριοτήτων της Ημερίδας έχουν ο Δρ. Σωτήριος Δεσπότης και ο Δρ. Βασίλειος Βασιλείου.

H Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στην εν λόγω εκδήλωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη