
"Κανόνι" από ιστορική Μακεδονική επιχείρηση - Στον δρόμο οι εργαζόμενοι
Αίτηση πτώχευσης από την οινοποιία «Τσάνταλης»
Δεκάδες εργαζόμενοι στην οινοποιία Τσάνταλη στη Χαλκιδική βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο του 2023.
Η επίσχεση εργασίας αφορά στην οφειλή δεδουλευμένων πολλών μηνών, ενώ ακόμα και πριν από την επίσχεση για τουλάχιστον έναν χρόνο οι εργαζόμενοι δέχθηκαν αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις με έναντι καταβολές και παράλληλα σε όλη αυτή την διάρκεια προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ώστε να γίνουν γνωστά τα εργασιακά τους προβλήματα.
Οι λόγοι κακοδιαχείρισης που οδήγησαν στην σημερινή εικόνα δεν θα πρέπει επ' ουδενί να αποδίδονται στους εργαζόμενους που επί 15 χρόνια κράτησαν την οινοποιία όρθια, με προσωπικές θυσίες.
Κι ενώ η εταιρεία δεν παράγει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και με αδυναμία να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες της παραγωγικής της δραστηριότητας, στις 26 Απριλίου 2024 προχώρησε σε αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με την νέα διοίκηση να προχωρά σε επιθετικές κινήσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι η πρώην Πρόεδρος κι ο Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος με την απόφαση της 26ης Απριλίου 2024, όπως αναφέρεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ορίζονται ως μη εκτελεστικά μέλη κι ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ορίζεται τρίτο πρόσωπο.
Σε συνέχεια, στάλθηκε απειλητικό εξώδικο στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με το οποίο η εταιρεία προσπαθεί να τους καταλογίσει την ευθύνη της διαχειριστικής αποτυχίας της, την ώρα που χρωστά ιλιγγιώδη ποσά σε τράπεζες και προμηθευτές επιχειρεί να αποδώσει το αδιέξοδο στην επίσχεση των εργαζόμενων.
Επισυνάπτει μάλιστα στο εξώδικο κι ένα έντυπο οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο τους ζητά να υπογράψουν και να παραιτηθούν από τα δεδουλευμένα τους.
Την απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων στην οινοποιία Τσάνταλη στη Χαλκιδική, για να μην διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, καταδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκη Κεραμέως, η τομεάρχης Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα και βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Αίτηση πτώχευσης από την οινοποιία «Τσάνταλης»
Αίτηση πτώχευσης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου, κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης», ζητώντας να οριστεί και η ημέρα παύσης των πληρωμών της. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας, Σάκης Καλιγάς, που επιβεβαίωσε την κατάθεση της αίτησης και την ημερομηνία εκδίκασής της, η εταιρεία έχει διακόψει την παραγωγή της από τον Αύγουστο του 2023, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν έγινε ο τρύγος, οπότε δεν μπορεί να εμφιαλώσει και να διαθέσει στην αγορά προϊόντα της νέας σοδειάς.
Η είδηση της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης μπορεί να τάραξε τα νερά, αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου πως η εταιρεία αντιμετώπιζε επίμονα προβλήματα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες για επιβίωση και για εξεύρεση επενδυτή. Σε ερώτημα αν το ενδιαφέρον της Sterner Stenhus- «Ελληνικά Οινοποιεία» για την Τσάνταλης (σ.σ. πρόκειται για την εταιρεία που εξαγόρασε και τη «Μπουτάρης Οινοποιεία») έχει οριστικά και αμετάκλητα ατονήσει, ο κ.Καλιγάς ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει: «Φημολογίες μόνο ακούμε, το μόνο που ενδιαφέρει εμάς είναι να έρθει επιτέλους κάποιος επενδυτής στην εταιρεία και εμείς να μπούμε ξανά μέσα να δουλέψουμε».
Ο κ. Καλιγάς εργάζεται στην ιστορική οινοποιία σχεδόν 40 χρόνια, από το 1985, αλλά και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρείας είναι δεμένοι με την ιστορία και την πορεία της, αφού κολλάνε ένσημα στην «Τσάνταλης» για τουλάχιστον δυόμισι δεκαετίες στην πλειονότητά τους, λέει. Αυτή τη στιγμή, διευκρινίζει, πάνω από 70 μέλη του σωματείου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει μεμονωμένα και εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ και αφορούν οφειλές προς πέντε τράπεζες, την εφορία, τ' ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους. Ο δε τζίρος ακολουθεί τα τελευταία χρόνια αντίστροφη πορεία από εκείνη των υποχρεώσεων. Κι αυτό παρότι, όπως θυμάται ο κ.Καλιγάς, στην αποκορύφωση της πανδημίας «δεν προλαβαίναμε να στέλνουμε κρασιά στα σούπερ μάρκετ».
Ερωτηθείς κατά πόσο το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενδέχεται να λειτούργησε σαν τη χαριστική βολή για την ιστορική οινοποιία, ο κ.Καλιγάς εκτίμησε μονολεκτικά ότι επηρέασε την οινοποιία, η οποία έχει έδρα τον Άγιο Παύλο και παραγωγικές εγκαταστάσεις/αμπελώνες σε Μαρώνεια (Ροδόπη), Χαλκιδική, Ραψάνη και Νάουσα (σ.σ. περίπου 150 στρέμματα αμπελώνων στη Χαλκιδική, 700 ειδικά στο Άγιο Όρος, 580 στη Μαρώνεια και 200 στη Νάουσα, ενώ στη Ραψάνη διαχειρίζεται 800).